Tips voor een toegankelijke website: Toegankelijk bouwen

Gepubliceerd op: 5 oktober 2018
Bijgewerkt op: 16 november 2022
Geschreven door
Website Bouwen

In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Eenvoudige maatregelen eerst

Een toegankelijke website biedt enorm veel kansen. Je bereikt een grotere doelgroep, je bent beter vindbaar en de kwaliteit van je website gaat erop vooruit. Een bestaande webshop van de ene op de andere dag helemaal toegankelijk maken kan echter kostbaar zijn. Dat is gelukkig ook niet nodig. Ons advies is daarom om stapsgewijs toegankelijk te worden. Probeer bij je huidige webwinkel al zo veel mogelijk eenvoudige maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het gebruik van skiplinks. Of bekijk welke van de vijf tips die wij deze week hebben gegeven voor jou eenvoudig op te volgen zijn.

Toegankelijk bouwen

Een toegankelijke webshop bouwen is goedkoper dan een bestaande webshop ‘repareren’. Om de kosten zo laag mogelijk te houden en om te zorgen voor de meest duurzame oplossingen kun je toegankelijkheid het beste meenemen op het moment dat je een nieuwe webshop of website gaat bouwen. We weten dat bedrijven gemiddeld een keer per drie of vier jaar een nieuwe website laten bouwen, dus er bestaat een kans dat jij binnenkort een nieuwe site lanceert. Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft speciale richtlijnen opgesteld waarmee je website toegankelijk wordt voor iedereen. Je webbouwer is zeker met deze ‘Webrichtlijnen (WCAG 2.0)’ bekend. Vraag je webbouwer naar de mogelijkheden en spreek iets af over het toepassen van deze Webrichtlijnen.

Een kans voor toeleveranciers

Ben jij webshopbouwer? Overweeg dan om toegankelijke webshops als pakket te verkopen. Uit duurzaamheidsoverwegingen, kostenbesparing en het verhogen van conversie, zal de vraag naar toegankelijke webshops omhoog gaan. Voor leveranciers van CMS’en, webshoppakketten, integrators en webbouwers is dit dé kans om je te onderscheiden. Als je als leverancier hier nu mee aan de slag gaat, loop je sterk voor op je concurrenten.

Meer voordelen

Toegankelijk bouwen biedt vele voordelen. De kosten blijven lager, de gebruiksvriendelijkheid van een website neemt toe en je bent klaar voor de toekomst. Wil je meer lezen over deze voordelen? Ga dan naar de website van Stichting Accessibility.

Meer tips voor een toegankelijke website?

In de volgende artikelen lichten we andere tips uit:

Daarnaast hebben we een e-learning over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken en verbeterpunten kunt signaleren, en hoe je met enkele praktische handvatten aan de slag kunt gaan.

 Please to watch this video.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp