Stappenplan productveiligheid voor fabrikanten
Bijgewerkt op: 31 augustus 2023
Als u consumentenproducten (non- food) maakt om te verhandelen in de EU, dan moeten deze producten aan Europese veiligheidseisen voldoen. U bent als fabrikant verantwoordelijk voor de productveiligheid. Als uw product niet veilig is, kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Lees hoe u aan de regels voldoet.
Lees in dit artikel:
- Controleer of uw product al verboden is via het EU-platform Safety Gate
- Ontwerp en maak uw product volgens de veiligheidseisen
- Technisch dossier opstellen
- CE-markering aanbrengen en EU-conformiteitsverklaring
- Bewaak de veiligheid van uw product
- Veranderingen voor producteisen bijhouden
1. Controleer of uw product al verboden is via het EU-platform Safety Gate
Check op Safety Gate of het product dat u gaat maken al verboden is in de EU. Op Safety Gate staan producten die verboden zijn in de EU vanwege ernstige risico's. Controleer ook of er op Safety Gate verboden producten staan met dezelfde eigenschappen als uw product.
2. Ontwerp en maak uw product volgens de veiligheidseisen
U moet uw product ontwerpen, produceren en testen volgens de normen en richtlijnen die voor uw product gelden. Bijvoorbeeld de richtlijnen voor speelgoed, cosmetica of elektrische apparaten. Voor iedere productcategorie gelden andere veiligheidsregels. Als uw product uit verschillende onderdelen bestaat, kan het product in meer dan 1 categorie vallen. Bijvoorbeeld: speelgoed met een batterij valt onder de eisen voor speelgoed en de eisen voor elektrische apparaten.
3. Technisch dossier opstellen
U moet een technisch dossier bijhouden met alle belangrijk informatie over het product. In het technisch dossier staat bijvoorbeeld informatie over:
- het gebruik
- het ontwerp
- de productie
- de werking
- de traceerbaarheid
- de markeringen, labels en gebruikersinformatie
- risicobeoordelingen
- uitgevoerde controles en testverslagen
- certificaten
U moet dit dossier bij een inspectie of controle laten zien aan de toezichthouder(s). U mag zelf de vorm van het technisch dossier bepalen. U mag ook een online technisch dossier maken.
4. CE-markering aanbrengen en EU-conformiteitsverklaring
U moet op bepaalde producten een CE-markering aanbrengen. Zo verklaart u dat uw product is gecontroleerd en aan de productveiligheidseisen voldoet. Bekijk een overzicht van productgroepen die een CE-markering moeten hebben bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Is een CE-markering verplicht? Bekijk dan hoe u de CE-markering moet aanbrengen met het stappenplan CE-markering.
U moet een EU-conformiteitsverklaring opstellen en ondertekenen. Hiermee verklaart u dat uw product aan de EU-eisen voldoet en dat u daarvoor verantwoordelijk bent. U moet de EU-conformiteitsverklaring vertalen in de (vereiste) taal of talen in het EU-land waar uw product verkocht wordt.
Na deze stap kunt u het product op de markt brengen.
5. Bewaak de veiligheid van uw product
Zorg ervoor dat alle producten die u maakt steeds aan de eisen in het Technisch dossier blijven voldoen. U kunt daarvoor een kwaliteitssysteem opzetten waarbij u bijvoorbeeld steekproeven neemt en controleert of het product nog steeds veilig is (conformiteit).
6. Veranderingen voor producteisen bijhouden
Uw product moet voldoen aan de productwetgeving op het moment dat u het product in de handel brengt. Brengt u een nieuwe partij in de handel, dan moet u (laten) controleren of de wetgeving en productnormen zijn veranderd. Als dat zo is, dan moet uw product voldoen aan die nieuwe wetgeving en normen.
Dit artikel is overgenomen van de KVK. Bekijk het artikel hier.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).