Symbolen op verpakkingen, wat betekenen ze?
Bijgewerkt op: 20 november 2023
De producent en de consument krijgt tegenwoordig zo veel logo’s en symbolen op verpakkingen te zien, dat het moeilijk is in te schatten welke nou écht waarde heeft. Hieronder een kleine selectie.
Er zijn veel symbolen op verpakkingen die iets zeggen over de mate waarin een product kan worden gerecycled, het milieu belast of juist uit gerecycled materiaal is gemaakt. Onderstaande symbolen helpen je om de symbolen te herkennen en de betekenis te begrijpen. Naast recyclen is het ook belangrijk om producten te kopen die gemaakt zijn uit gerecycled materiaal. Zo wordt de recyclingkringloop gestimuleerd en neemt de vraag naar gerecycled materiaal toe.
Kringloopsymbool
Het kringloopsymbool geeft aan of een product kan worden gerecycled.
Kringloopsymbool met percentage
Het kringloopsymbool met percentage geeft aan welk deel van een product is gemaakt van gerecycled materiaal.
Papier & karton
Deze verpakkingen kunnen samen met oud papier gerecycled worden. Het symbool wil echter niet zeggen dat de verpakking van het product gemaakt is van gerecycled papier of karton.
Glasbaklogo
Het glasbaklogo staat op eenmalige glazen verpakkingen. Het betekent dat de verpakking in de glasbak hoort en wordt gerecycled.
Symbool kunststof recycling
De kunststoffenindustrie heeft een coderingssysteem dat recyclers helpt bij het sorteren van kunststofproducten. Het nummer verwijst naar het soort kunststof waaruit de verpakking is gemaakt.
Symbool metalen verpakkingen
Met magneten kunnen deze verpakkingen uit de afvalstroom wordt gehaald en gerecycled.
Symbool blik recycling
Het nieuwe symbool voor blik recycling. Het symbool geeft aan dat aluminium en staal bij recycling hun unieke materiaaleigenschappen behouden. Het is daarom een ‘permanent’ materiaal.
Symbool Aluminium
Het symbool voor aluminium staat op verpakkingen van aluminium. Deze verpakkingen worden met behulp van een wisselstroomafscheider uit de afvalstroom gehaald en gerecycled.
Het Europees ecolabel
Dit label wordt gebruikt voor producten die het milieu gedurende hun volledige levenscyclus minder schade berokkenen en wordt in alle landen van de Europese Unie met dezelfde betekenis gebruikt.
De Milieukeur
De Milieukeur is het officiële Nederlandse milieukeurmerk. Schrijf- en kopieerpapier van Nederlandse producenten kunnen het Nederlandse Milieukeur krijgen als ze voldoen aan bepaalde eisen.
Symbool drankenkartons
Op drankenkartons staat soms het symbool met de opgestoken duim om de consument bewust te maken om lege drankenkartons plat te maken zodat het makkelijker te recyclen is.
Symbool kiemplantlogo / composteerbaar
Producten die het kiemplantlogo mogen voeren kunnen zonder negatieve gevolgen voor de compostering en de compostkwaliteit worden afgevoerd via het GFT. Dit logo is ontwikkeld door de Belangenvereniging Composteerbare Producten Nederland (BCPN).
Symbool Groene Punt
De producent van de verpakking draagt bij aan de kosten van het afvalscheiding- en recyclingsysteem ‘Groene Punt’. Het betekent niet dat de verpakking is gerecycled, of dat de verpakking wordt gerecycled.
Symbool tegen zwerfafval
Het vuilnisbakje met de wijzende hand of figuurtje staat op verpakkingen waarvan de kans groter is dat ze op straat terecht komen, zoals bijvoorbeeld drankenblikjes. Het symbool betekent dat de lege verpakking in de vuilnisbak hoort.
Symbool “Niet in afvalbak”
Dit symbool waarschuwt om bepaald afval niet in de afvalbak te gooien. Dit geldt bijvoorbeeld voor batterijen, spaarlampen, verfresten en medicijnen. Dit afval valt onder het klein chemisch afval. Als de productiedatum er niet op staat of niet bekend is, dan zou er een zwarte horizontale balk onder dit logo moeten staan. De zwarte balk is dus niet nodig indien men de datum van productie van het product vermeldt.
Bron: Bedrukte-Doosjes.nl
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.