Uitgesproken Ank: Een welles-nietes kwestie
Bijgewerkt op: 23 maart 2022
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over twee lampen voor een auto die beschadigd waren bij ontvangst.
Consument
Ik heb twee achterlichten voor mijn auto besteld. Bij ontvangst zat er een gat in de doos. Bij opening zag ik dat de lampen beschadigd waren. Ik heb op verzoek van de verkoper de lampen retour gestuurd. Vervolgens kreeg ik een bericht dat de afgebroken stukjes plastic ontbraken. Die heb ik alsnog teruggestuurd, echter stelt de verkoper deze nooit te hebben ontvangen. Ik krijg mijn geld niet terug. Nu eis ik alsnog ontbinding van de overeenkomst plus een onkostenvergoeding.
De ondernemer
Wij gingen in de eerste instantie uit van transportschade. Echter bleek één van de lampen te zijn ontdaan van de beschermfolie. Het vermoeden is dat dat de consument de lamp heeft laten vallen tijdens het uitpakken of tijdens de installatie in de auto. Voor een betere beoordeling hebben we gevraagd om ook de missende stukjes op te sturen. Die zijn nooit ontvangen. De lampen waren goed verpakt waardoor beschadiging bijna niet mogelijk is. De doos is van buitenaf helemaal in originele staat. Dit hebben we als bewijsmateriaal vastgelegd. Uit coulance is aangeboden om de helft te vergoeden. Daar hebben we geen reactie op gekregen.
De deskundige
De commissie laat een deskundige naar de kwestie kijken. Deze kan in zijn beleving niet anders concluderen dan dat het onderdeel gemonteerd heeft gezeten. De bevestigingskogel die de koplamp fixeert, heeft een beschadiging die alleen ontstaat als de koplamp gemonteerd is geweest.
De commissie
Door de verkoper is gemotiveerd weersproken dat de door de consument gestelde beschadigingen aan de achterlichten zijn veroorzaakt tijdens het transport naar de consument.
De juistheid van die tegenspraak vindt steun in de bevindingen van de deskundige plus het bewijsmateriaal dat de verkoper heeft overlegd. De klacht is ongegrond. Het coulance-aanbod vervalt omdat deze niet door de consument is geaccepteerd.
Mijn oordeel
Voor deze welles-nietes kwestie was een deskundige nodig om tot een beslissing te komen. De stelling van de consument dat de gestelde beschadigingen al tijdens het transport - en dus voor rekening en risico van de ondernemer - moeten hebben plaatsgevonden, is onderuitgehaald. Mede dankzij het bewijsmateriaal van de verkoper! Gebruik dit als tip.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?