Uitgesproken Ank: Gebreken ontstaan door gebruik
Bijgewerkt op: 31 mei 2022
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over gekochte meubelen waarvan gebreken zijn ontstaan door gebruik.
De consument
“Ik wilde kosteloos herstel van de door mij in 2016 gekochte meubelen. Het leer bladert af en scheurt op verschillende plekken. Dit is niet wat ik mocht verwachten op basis van de overeenkomst. Op de website staat vermeld dat beide meubels gemaakt zijn van ecoleer. Dat is een mix van echt leer en polyester, dat zorgt voor een duurzaam en sterk product. De verkoper biedt 15% korting op nieuwe meubels. Daar ga ik niet mee akkoord.”
De ondernemer
“Wij vinden de klacht ongegrond. De garantietermijn was al verlopen toen wij de klacht ontvingen. Het is aan de consument om aan te tonen dat er sprake is van non-conformiteit. Op de foto’s zien wij gebruikerssporen die bij dergelijke producten een normaal te verwachten gebruikerseffect zijn. Deze sporen vallen niet onder de bescherming van de wet en/of de overeenkomst tussen partijen. Ook staat deze slijtage een normaal gebruik niet in de weg. Deze vorm van kunstleer heeft een andere levensduur en vorm van slijtage dan echt leer.”
De commissie
“We hebben een deskundige ingeschakeld. Op grond van zijn bevindingen én hetgeen de verkoper ook al had gesteld, stellen wij vast dat na een periode van 4 jaar en 4 maanden gebruik de toplaag van het ecoleer de eerste beschadigingen en barsten begon te vertonen. Dat wordt het craquelé effect genoemd. De deskundige heeft vastgesteld dat dit zich vertoont op plaatsen die specifiek zijn voor het kijken naar de tv in de woonkamer. Er is hier sprake van gebreken die zijn ontstaan door normaal gebruik. De klacht wordt ongegrond verklaard.”
Mijn oordeel
“Het gaat hier om meubels die voorzien zijn van relatief goedkoop gefabriceerd leder. Het is niet voldoende komen vast te staan dat de geleverde meubels niet voldoen aan de verwachtingen die de consument daar redelijkerwijs van mocht hebben. Het effect van craquelé, kleine barstjes en scheuren, kan ontstaan door veroudering. Dat effect kun je ook zien bij hele oude schilderijen. Bijzonder is wel dat het ook bewust gemaakt wordt om het effect van veroudering te geven. Dat was in dit geval echter niet de wens van deze consument.”
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?