Uitgesproken Ank: Geen schadevergoeding voor extra vrije dag
Bijgewerkt op: 23 februari 2022
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een te late levering waardoor de consument een extra vrije dag heeft moeten nemen.
De consument
Ik heb een bestelling geplaatst met een afleverdatum. Op deze bewuste dag kreeg ik te horen dat er niet geleverd zou worden en dat ik een telefoontje over een nieuwe datum kon verwachten. Via een sms-berichtje kreeg ik een nieuwe afleverdatum waarbij ik zelf nog een optie had om dit aan te passen. Dat heb ik gedaan en op die dag is er geleverd. Ik heb een klacht ingediend bij de verkoper met een schadeclaim voor de te late levering omdat ik een extra vrije dag heb moeten nemen. De kosten daarvan bedragen € 110, -. Deze kosten wil ik vergoed hebben.
De ondernemer
De consument kan slechts aanspraak maken op schadevergoeding als wij in verzuim zijn en dat zijn we niet geweest. Wij zijn onze verplichting tot levering binnen een redelijke termijn alsnog nagekomen, door het product in de tijdzone af te leveren die de consument in tweede instantie heeft aangegeven.
De commissie
De commissie is het met de verkoper eens dat hij niet in gebreke is geweest enkel en alleen omdat het product niet op de door de consument aangegeven dag is geleverd. De verkoper heeft aan zijn verplichtingen voldaan door het product af te leveren in de tijdzone die de consument in tweede instantie heeft aangegeven. Op grond van voorgaande is de commissie van oordeel dat de klacht ongegrond is.
Mijn oordeel
Als er niet op de afgesproken dag geleverd wordt, dan moet de consument de verkoper een gelegenheid geven om alsnog te leveren. En dat was hier keurig geregeld. De consument kon zelf de nieuwe leverdatum aanpassen naar het moment dat gewenst was. Een actuele uitspraak die nog meer betekenis krijgt in deze coronatijd. Veel verkopers hebben te maken met een overmachtsituatie. Belangrijk is en blijft om de consument goed en juist te informeren over actuele levertermijn. En als consument is het goed om je te realiseren dat producten onverwacht uitverkocht kunnen zijn omdat er vertraging in de levering zit. En zolang het niet om een essentiële situatie gaat, vraagt dit om acceptatie.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.