Uitgesproken Ank: Herroeping koopovereenkomst laptop
Bijgewerkt op: 18 oktober 2021
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over het herroepen van de koopovereenkomst van een laptop.
De consument
Ik heb de koopovereenkomst van een laptop herroepen omdat dit apparaat te duur was voor mij. Ik heb het als retour aangemeld en vervolgens teruggestuurd. Ik wil de door mij betaalde aankoopprijs terug.
De ondernemer
De consument heeft de originele verpakking weggegooid na ontvangst. In de doos die wij wel ontvingen, zat speelgoed en geen laptop. Dit speelgoed is nog steeds in ons bezit. Wij hebben daar een foto van gemaakt als bewijs. Bij binnenkomst hebben wij de consument direct gemeld dat er geen laptop is ontvangen. Het door ons verzonden pakket woog 3,54 kg, het pakket dat geretourneerd werd woog 1,92 kg. Ook daar hebben we bewijsstukken van.
De commissie
Vast staat dat het apparaat aan de consument is geleverd omdat de consument heeft erkend dat hij dit heeft ontvangen. De consument heeft het teruggestuurd maar de verkoper stelt dat er speelgoed in het pakket zat. Uit de gegevens van PostNL blijkt dat het pakket veel lichter was dan het oorspronkelijke gewicht. Het gekochte is voor risico van de verkoper totdat het product door de consument ontvangen is. Op dat moment gaat het risico over op de consument. Het is nu aan de consument om aannemelijk te maken dat het apparaat na de herroeping bij de ondernemer is terugbezorgd. En dat is op basis van de bewijzen van de verkoper en met name ook de resultaten van de weging door PostNL hoogst onaannemelijk. De consument had deze situatie kunnen voorkomen door bij de terugzending zorg te dragen voor verzekerde verzending. De klacht is ongegrond.
Mijn oordeel
Verzekerd versturen had geld gekost maar retournering van een kostbaar product brengt risico’s met zich mee, die de consument op deze wijze had kunnen afdekken. Bovendien worden bij een dergelijke manier van versturen ook meer gegevens vastgelegd, zoals het gewicht. De commissie heeft nog wel de tip meegeven dat een verkoper op zijn minst kan waarschuwen voor deze risico’s en de consument kan wijzen op verzekerd terugsturen. Daar sta ik helemaal achter.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?