UPV elektr(on)ische apparaten
Bijgewerkt op: 26 februari 2025

Producenten en importeurs van elektrische of elektronische apparaten zijn verantwoordelijk voor de afvalfase van al deze apparaten die ze in Nederland op de markt zetten. Dit is geregeld in de Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) elektr(on)ische apparaten en de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparaten.
Voor wie geldt de UPV?
Het gaat dus om producenten en importeurs die elektrische en elektronische apparaten voor het eerst op de Nederlandse markt aanbieden. Dit betreft ook in het buitenland gevestigde partijen die deze apparaten voor het eerst in Nederland aanbieden. Hierbij is het gebruikte verkoopkanaal niet relevant, zowel offline als online valt hieronder. Het maakt ook niet uit aan wie het apparaat wordt verkocht. Dit kan een bedrijf zijn dat het apparaat weer doorverkoopt of de eindgebruiker (bedrijf dan wel consument).
Voor welke elektr(on)ische apparaten geldt de UPV?
De UPV geldt voor producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten. Dit zijn kort gezegd alle producten die werken met of door elektriciteit. Denk aan apparaten met een stekker, batterij of accu. Zoals een koelkast of stofzuiger, maar ook een mobiele telefoon. Daarnaast zijn er nog de producten waarbij elektra bijzaak is, zoals een knuffelbeer met geluid of een elektrisch verstelbaar bureau.
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, zoals geïntegreerde radio’s en navigatie in auto’s. Controleer daarom de ‘Handreiking reikwijdte regelgeving’.
Uitvoering
Voor de UPV elektr(on)ische apparaten moet je je aanmelden bij Stichting OPEN. Stichting OPEN zorgt ervoor dat aan de UPV verplichtingen wordt voldaan, zoals inzameling en recycling. Via Stichting OPEN voldoe je ook aan de jaarlijkse rapporteringsplicht van de aantallen en gewichten van de op de Nederlandse markt gebrachte apparaten. Hiervoor betaal je aan Stichting OPEN de afvalbeheerbijdrage.
Inleverpunt voor consument
Consumenten kunnen afgedankte apparaten inleveren bij winkels, supermarkten en milieustraten. Daarnaast geldt de ‘oud voor nieuw’ regeling. Als de klant een nieuw apparaat koopt ben je verplicht om de mogelijkheid aan te bieden dat het oude apparaat kosteloos kan worden ingeleverd. De bezorger kan meteen bij de levering het oude apparaat meenemen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het apparaat binnen een redelijke termijn na verkoop op te halen of het apparaat door de klant kosteloos te laten verzenden naar jou, de distributeur of de ontvanger namens de distributeur.
Je bent verplicht om minimaal één van deze drie inlevermogelijkheden aan te bieden en hierover te communiceren op de website. Uit de wet blijkt dat dit als volgt moet gebeuren:
Daarnaast wordt informatie hierover in ieder geval ook opgenomen in de documenten voor aankoop en aflevering en op het deel van de website van de distributeur dat de klant moet gebruiken om een aankoop af te wikkelen, dus voordat hij een aankoop doet.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.

Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Picnic grote winnaar van de Shopping Awards 2025
Gepubliceerd op 28 maart 2025CategorieDe beste webwinkels van Nederland zijn bekend. Op vrijdagavond 28 maart werden, tijdens het jaarlijkse award gala in Grand Hotel Huis ter Duin, voor de 24ste keer de Shopping Awards uitgereikt.
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.
-
Ontwikkelingen omtrent Buy Now Pay Later
Gepubliceerd op 20 maart 2025KennisartikelBuy Now Pay Later (BNPL), ook wel achteraf betalen, staat vol in de aandacht van de media, politici en het publieke debat. In dit artikel lees je wat de laatste ontwikkelingen op dit onderwerp zijn.
-
Terugblik op rondetafelgesprek: samen werken aan minder regeldruk en eerlijke concurrentie
Gepubliceerd op 17 maart 2025Mkb-ondernemers bespraken in Den Haag met Kamerleden oneerlijke concurrentie en regeldruk. Thuiswinkel.org pleit voor eenvoudige regelgeving en strengere handhaving.