Vage levertermijn bij product plaatsen mag niet
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Afgelopen mei heeft een Duitse rechter geoordeeld dat je geen vage levertermijn mag plaatsen bij een bestelling. Hoewel de uitspraak in Duitsland is gedaan, zijn de regels in Nederland hetzelfde en daarom is deze uitspraak ook voor ons relevant. Het geeft inzicht in hoe een rechter deze regel interpreteert. Daarom grijpen wij deze uitspraak aan om kort uit te leggen hoe om te gaan met levertermijnen.
Hoe zit het ook alweer met levertermijnen?
Bij het aanbieden van producten via een webshop moet je aangeven wanneer de koper het product kan verwachten. Dat kan op verschillende manieren:
- Je geeft een aantal dagen aan, bijvoorbeeld: ‘vandaag besteld, binnen 1-3 dagen in huis’. Dit kan ook bij producten die een lange levertijd hebben zoals keukens of meubels: ‘Levertijd binnen 12 weken’.
- Je geeft aan vanaf wanneer het product geleverd kan worden, bijvoorbeeld bij games of boeken die een releasedatum hebben. Op het moment dat de releasedatum onverhoopt wordt uitgesteld, dien je dit aan de klant te melden en de mogelijkheid te geven tot kosteloos annuleren van de bestelling. Voorbeeld: ‘Wordt geleverd vanaf 20-09-2019’.
- Heb je geen levertijd afgesproken, dan geldt een wettelijke levertermijn van 30 dagen.
Wat als je geen levertermijn op je website hebt staan?
Onlangs heeft de Duitse rechter geoordeeld dat de tekst ‘binnenkort beschikbaar’ niet voldoet aan de wettelijke informatieplicht. In het geval van de uitspraak ging het om een bedrijf dat de tekst “Der Artikel ist bald verfügbar. Sichern Sie sich jetzt ein Exemplar” (Dit artikel is binnenkort verkrijgbaar. Verzeker jezelf van een exemplaar) bij een smartphone had geplaatst. Consumenten konden de telefoon wel kopen en betalen, maar de kopers wisten dus niet precies wanneer het artikel geleverd zou worden. De uitspraak van de rechter hield in dat de klant voordat hij op de bestelknop klikt moet weten wanneer het product geleverd wordt. ‘Binnenkort’ is daarbij niet voldoende.
Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org vertelt: “Daarom is de kans heel groot dat een Nederlandse rechter hetzelfde zou bepalen. Wij raden webwinkels daarom aan om altijd een levertermijn bij de producten te plaatsen en goed met de klanten te communiceren over de levertermijn als die op het moment van bestellen nog niet helemaal duidelijk is.” Het is zeker aan te raden om ook te vermelden dat het om een verwachte levertijd gaat en de consument geen derden moet inschakelen alvorens hij de bestelling heeft ontvangen en gecontroleerd.
Als er geen levertermijn is gecommuniceerd is in de algemene voorwaarden bepaald dat de bestelling binnen 30 dagen geleverd moet worden. Als de bezorging vertraging oploopt of de bestelling niet of slechts gedeeltelijk geleverd kan worden, dan moet je de consument daarover informeren binnen 30 dagen na het plaatsen van de bestelling. De consument heeft dan het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden en heeft recht op een eventuele schadevergoeding.”
Onduidelijkheid over de levertermijn, of levertermijnen die niet gehaald worden, zijn volgens Vincent een grote ergernis onder consumenten. “Wij krijgen hier veel klachten over binnen. Vooral dat producten later binnenkomen dan was afgesproken. ‘Vandaag besteld, morgen in huis’ is een veelgelezen belofte op webwinkels, maar als je dat als webwinkel niet waar kunt maken, dan mag je het ook niet communiceren. Dat is misleiding.”
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.