Video: duurzaam bestellen en retourneren doe je zo
Bijgewerkt op: 6 december 2021

Hoe bereidt de e-commercesector zich voor op de circulaire economie? Op het Nationale Congres Circulaire Economie begin februari gaven collega’s Alicja van Ewijk en Ellen de Lange een presentatie over dit onderwerp. Dat gebeurde uiteraard allemaal online, dus het leuke is: jij kunt het nog terugkijken! Zo word je in een half uurtje bijgespijkerd over duurzaam online bestellen en retourneren.
Circulariteit binnen e-commerce
Binnen de circulaire economie gaat het over zoveel mogelijk hergebruiken van materialen en grondstoffen, om de impact op de aarde zo laag mogelijk te houden. Binnen e-commerce wordt dit op verschillende vlakken toegepast. Zo reduceren we emissies in de pakketbezorging en zijn verpakkingen steeds duurzamer door ze van gerecycled materiaal te maken of herbruikbaar. Het e-commercekanaal kan gebruikt worden om gebruikte producten terug te halen en om steeds meer duurzame producten aan te bieden. Ook kijken e-commercebedrijven naar hun retouren: hoe voorkom je dit zoveel mogelijk en kun je producten die terugkomen beter verwaarden?
Duurzame pakketbezorging: Bewust Bezorgd
Een belangrijk doel van de e-commercesector is om CO₂-emissies met de helft te verminderen. Om dit te realiseren heeft Thuiswinkel.org de tool Bewust Bezorgd ontwikkeld, waarmee webwinkels inzage krijgen in de CO₂-uitstoot die gepaard gaat met de bezorging van hun pakketten én wat ze kunnen doen om die te reduceren. Bovendien kunnen ze met de tool consumenten helpen om te kiezen voor de meest duurzame bezorgoptie.
Meer waarde uit retouren
Retourzendingen horen bij e-commerce: een consument moet een product immers wel terug kunnen sturen als het niet bevalt. Onnodige retouren zijn echter zonde voor het milieu en onprettig voor zowel consument als webwinkel. E-commercebedrijven zetten daarom steeds meer in op het voorkomen van retouren, maar ook op een betere verwerking van de retour gezonden producten, zodat de waarde beter behouden blijft. We zien hiervoor steeds meer mooie samenwerkingen binnen de markt ontstaan.
Kijk hier de hele video. De video start met een quiz, hoeveel vragen heb jij goed?
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Omnibus: vereenvoudiging CSRD en CSDDD
Gepubliceerd op 11 maart 2025KennisartikelDe EU vereenvoudigt CSRD, CSDDD en de EU Taxonomie, met rapportageplicht alleen voor grote bedrijven, om administratie te verminderen en het ondernemingsklimaat te verbeteren.
-
Verpakkingen in Nederland
Gepubliceerd op 10 februari 2025KennisartikelDe Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) geldt ook in Nederland. Als je verpakkingen op de Nederlandse markt brengt ben je verantwoordelijk voor hergebruik en recycling en de kosten hiervan.
-
Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025
Gepubliceerd op 7 april 2025KennisartikelHoe zorg je dat duurzaam ondernemen écht iets oplevert? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.