De top vijf game-changing marketingtrends voor webshops
Bijgewerkt op: 29 augustus 2022
Zijn bij jou de digitale verkopen van afgelopen twee jaar ook zo gestegen? Nice! Als marketeer heb je er ook meteen nieuwe uitdagingen bij gekregen. Hoe houd je bijvoorbeeld contact met die trouwe klant die altijd in de winkel kwam maar nu alleen nog maar online bestelt? Wanneer is er sprake van een plezierige online winkelervaring? En wat heb je aan automatisering? Deze vraagstukken worden in dit artikel uitvoerig besproken.
De eerste voorsprong op de concurrenten pak je door de nieuwste marketingtrends te kennen. Netino by Webhelp zit hier bovenop. Mede doordat Netino by Webhelp het online klantcontact voor meer dan duizend merken in ruim vijftig landen verzorgt, is het altijd op de hoogte van de laatste trends. Deze kennis over deze trends deelt Netino graag. In dit artikel zullen dan ook de vijf game-changing marketingtrends van dit moment worden besproken.
Shoppen, communiceren en digitaal betalen is de voedingsbodem geweest voor conversational commerce
De massale transitie van offline naar online, eentje die er al aan zat te komen, is door de COVID-19 pandemie alleen maar versneld. Mensen shoppen, communiceren en betalen digitaal. Het is de voedingsbodem geweest voor de doorbraak van conversational commerce. Digitale gesprekken voeren en daarin de verkoopkansen zien, wat wenst de klant en waarover droomt hij? Daar kom je achter in een persoonlijk en oprecht gesprek. Populaire kanalen voor dit persoonlijke contact zijn WhatsApp, Messenger en social media. In de ultieme vorm van conversational commerce wordt de klant binnen de gehele conversatie geholpen. Van het inspireren tot aan het betalen, dit is precies wat de klant verwacht. De consument wil het gemak van een-op-een interactie ervaren.
Groene e-commerce, veel te winnen op het gebied van verpakkingen, vervoer en retouren
In de e-commerce valt er nog veel te winnen op het gebied van duurzame verpakkingen, duurzaam vervoer en minder retourneringen. Fast fashion merken als Zara en H&M zetten al ‘try-before-you-buy’-systemen in met nauwkeurigere informatie over pasvorm en maat. Hierdoor zien deze merken het aantal retourzendingen al teruglopen. Uit onderzoek van Sendcloud blijkt dat 44 procent van de Nederlanders vreest voor de negatieve gevolgen van online shoppen voor het milieu. Toch vertaalt dit zich dat nog maar een beetje in groen gedrag. Zo kiest zes procent bewust voor groene bezorging en is twaalf procent van de consumenten bereid om extra te betalen voor een CO2-neutrale bezorgmethode. Zo is groene e-commerce een trend die eraan komt. Pak dus je kans als jij je als merk wil onderscheiden op milieuvriendelijkheid en bouw op die manier een positieve merkbekendheid op.
Klanten gaan van kanaal naar kanaal, het ontstaan van een omnichannel experience
Online en offline shoppen loopt meer in elkaar over. Tegenwoordig maak je als consument steeds vaker gebruik van een omnichannel experience. Zo ben je wel eens aan het shoppen in een fysieke winkel en zoek je tegelijkertijd snel de productspecificaties op in de app. Of bestellen we onze producten online, maar halen we het af in de winkel. Er zijn tegenwoordig meer situaties waarin klanten van kanaal naar kanaal gaan. Hierdoor ervaart de consument vaker een omnichannel experience. En doordat klanten dus steeds vaker in contact komen met de digitale kanalen, is het van belang om ervoor te zorgen dat de klant ook daar een prettige klantervaring heeft. Als het bij jouw merk past zijn webchats, videochats, livestreams en zelfs augmented reality, waarmee klanten bijvoorbeeld kunnen kijken hoe een meubelstuk in hun huiskamer staat of welke make-up mooi bij hun huidskleur past, interessante instrumenten om mee te experimenteren. Zo werk je aan omnichannel retailing, waarbij de klant constant dezelfde service en hetzelfde plezier ervaart.
Meer data beschikbaar dan ooit, perfect om de winkelervaring te personaliseren
Dankzij de digitale transitie is er meer data beschikbaar dan ooit tevoren. Deze data geven inzicht in bijvoorbeeld de aankoophistorie en de persoonlijke wensen van elke klant. Zo leer je de klant steeds beter kennen en zijn er meer mogelijkheden om de winkelervaring te personaliseren. Personaliseren is in 2022 een must. Onderzoek van Bloomreach toont aan dat het toepassen van personalisatie de conversie kan verhogen met wel 20 procent. Bovendien koopt 80 procent van de klanten vaker als er een vorm van personalisatie is toegepast. Veel trendanalisten noemen personalisatie dan ook de belangrijkste trend van 2022 en dat sluit aan bij de waarnemingen van Netino Webhelp.
Om goed te personaliseren kijk je naar data over eigenschappen, gedrag en context. Door de juiste data aan elkaar te knopen ontstaan er gedetailleerde klantprofielen. Hierdoor kan je jouw advertenties helemaal afstemmen op de persoon die je wil gaan bereiken. Daarna is het van belang dat je de persoonlijke benadering doorzet op alle kanalen. Als een klant bijvoorbeeld reageert op een mailing van een reisorganisatie, wordt er verwacht dat de medewerker van de klantenservice die mailing ook kent. Zelfs wanneer de mailing gepersonaliseerd is en iedere ontvanger verschillende bestemmingen als top drie krijgt toegestuurd. Ook dan verwacht de klant dat de klantenservice precies weet wat hij bedoelt als hij zegt: “Ik vond de derde vakantiebestemming uit de e-mail interessant”.
Automatisering en artificial intelligence (AI) zijn geschikte instrumenten voor het verbeteren van de customer journey. Automatisering is handig voor het afhandelen van standaardprocessen zoals retourneren en het volgen van een pakket. Door dit over te laten aan een chatbot, zelfservice, vertaaltools e.d. komt er meer tijd vrij voor persoonlijk contact waar je waarde toevoegt. Met artificial intelligence kan je bijvoorbeeld real-time gepersonaliseerde aanbevelingen geven of tekst in productrecensies analyseren.
Steeds meer klanten kopen producten rechtstreeks via social media platforms
Een andere trend is social shopping. Steeds meer klanten kopen producten rechtstreeks via social media platforms. Consumenten maken kennis met producten en merken op socials en dan is het logisch dat ze de artikelen ook via dat platform kopen. Hoe minder stappen de consument hoeft door te lopen, hoe kleiner de kans is dat ze het winkelmandje vroegtijdig verlaten. Door via de chat vragen te beantwoorden en advies te geven (hier zijn we gelijk terug bij de trend conversational commerce), bied je een persoonlijke winkelervaring aan die past bij je merk. Uit onderzoek van Sprout blijkt dat 55,5 procent van de consumenten tussen de 18 t/m 24 jaar in 2021 ten minste één aankoop heeft gedaan via een social media platform. Ook de groep van 25 t/m 34 jaar blijft daar niet ver achter, bij deze groep zit dat aantal op 48,7 procent.
Niet alleen de verkoop via socials neemt steeds meer toe, ook de verkoop via marktplaatsen als Amazon, Zalando en bol.com maken stappen. Consumenten ervaren hier het gemak van one-stop-shopping. De kracht van deze platforms zit hem in de algoritmes die vraag en aanbod met elkaar verbinden.
In 2022 zullen marktplaatsen blijven groeien. Klanten blijven producten kopen op platforms waar zij zich bevinden. Zorg dat jouw merk op dezelfde plek te vinden is als de klant!
Netino by Webhelp helpt je graag om een onvergetelijke klantervaring te realiseren
De nieuwe marketingtrends brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen zijn lang niet altijd vanuit de eigen organisatie op te lossen. Netino heeft de kennis, de tools en de capaciteit in huis om jou bij te staan in het online klantcontact. Zo zorgen we samen voor een onvergetelijke klantervaring in de digitale wereld van vandaag.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Bringly lanceert nieuwe Shipping Intelligence Engine voor efficiëntere en duurzamere e-commercelogistiek
Gepubliceerd op 21 november 2024Onze business partner Bringly vertelt over de lancering van hun nieuwe Shipping Intelligence Engine.
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.