Wat is dropshipping en waar moet je op letten als verkoper?

Gepubliceerd op: 10 december 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Boot Met Containers

Bij dropshipping fungeer je als tussenpartij tussen enerzijds merken, groothandels en leveranciers en anderzijds consumenten. Een klant plaatst een bestelling bij jou, die jij rechtstreeks doorzet naar bijvoorbeeld de producent. Zij leveren het product vervolgens direct bij de eindklant. Als dropshipper heb je dus geen voorraad en hou je je ook niet bezig met de logistiek. 

Als dropshipper ben je wel verantwoordelijk voor onder andere de veiligheid en de levering van producten. Bijvoorbeeld wanneer je online producten uit landen buiten de Europese Unie (EU) doorverkoopt, zoals van webwinkels uit China. Boetes bij overtredingen bij dropshipping kunnen oplopen tot bijna € 1 miljoen. 

De gevaren van dropshipping

Please to watch this video.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van dropshipping.

Veiligheid van producten

Producten die jij levert of laat leveren, moeten voldoen aan de regels van de EU. Ga goed na welke producteisen gelden voor jouw product. Producten die je buiten de EU koopt zijn niet altijd veilig. Denk aan brandgevaarlijke USB-laders of kankerverwekkende stoffen in speelgoed. Vraag om informatie over de veiligheid van producten. Dat doe je bij de webwinkels waarvan je de producten doorverkoopt. Is er iets mis met de veiligheid van het product? Dan kan de klant jou aansprakelijk stellen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan een boete opleggen.

Rechten van de klant garanderen

Iemand die producten bij jou koopt heeft rechten. Als dropshipper en verkoper moet je die rechten garanderen. Zoals een bedenktijd van 14 dagen. De regels waaraan je als verkoper moet voldoen, staan in de checklist over verkoop via internet van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM kan een boete opleggen van maximaal € 900.000 per overtreding.

Zelf verantwoordelijk voor bezorging producten

Als verkoper ben je verantwoordelijk voor de bezorging van de producten. Ook als je ze niet zelf verstuurt. Wordt het pakketje te laat bezorgd? Of is het pakket zoek? Dan kan de koper jou hierop aanspreken.

Rechtszaak bij nepproducten

Let op nepproducten. Als jij nepproducten doorverkoopt, kan een merk jou aansprakelijk stellen. Met als gevolg een strafrechtelijke vervolging of een rechtszaak.

Bescherming gegevens klanten

Je krijgt in je webwinkel persoonlijke informatie over je klanten. Zoals hun naam, adres en telefoonnummer. Je moet hierbij voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bijvoorbeeld door je klantenbestand te beveiligen. In de brochure AVG voor ondernemers lees je welke regels voor gegevensbescherming ondernemers moeten naleven.

Bron: Rijksoverheid

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp