Wrap-up: webinar over nieuwe wetgeving
Bijgewerkt op: 21 april 2022
Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, heeft op 19 april uitleg gegeven over de nieuwe wetgeving (OMNIBUS) die op 28 mei in werking treedt. In de webinar werd de nieuwe regelgeving rondom reviews en van/voor-prijzen uitgebreid behandeld. Heb je de webinar gemist? Hier lees je de samenvatting. Terugkijken kan ook op ons YouTube-kanaal.
Reviews moeten echt en niet misleidend zijn
Allereerst gaven Vincent Romviel en Olaf Mieras (managing director van Kiyoh) uitleg over de nieuwe wetgeving rondom reviews. Klanten hechten steeds meer waarde aan reviews over een webshop en over producten. De keuze om een product wel of niet te kopen en om te kopen bij een bepaalde webshops wordt meer en meer gebaseerd op basis van reviews. De echtheid hiervan is daarom essentieel, zo vindt ook de Europese wetgeving. Vandaar dat webwinkels hun bezoekers moeten informeren over hoe zij garanderen dat reviews echt zijn. Meer hierover lees je in dit artikel.
Hoe garandeer je dat een review echt is?
Op het moment dat je een review op je webshop plaatst, wordt er gecontroleerd of de persoon die je uitnodigt om de review in te vullen ook daadwerkelijk klant van je is. Hierin moet je transparant zijn. Webwinkels die gebruik maken van Thuiswinkel Waarborg Reviews voldoen aan deze voorwaarden. Wanneer je als webshop niet samenwerkt met een reviewpartij, kun je hier nog verschillende tips terugvinden.
Klanten die op eigen initiatief reviews invullen
Ondernemers kunnen niet alleen reviews verzamelen op basis van een uitnodiging, maar ook moeten klanten op eigen initiatief reviews in kunnen vullen. Wanneer er op eigen initiatief een review wordt achtergelaten, moet er volgens de nieuwe wetgeving ook een bewijs van afname worden geüpload. Zo voorkomt de wetgeving dat nep-klanten een review achterlaten.
Toch stelt deze wetgeving niet als eis dat je klanten verplicht een bewijs van aankoop moeten afgeven. Het blijft mogelijk om reviews op andere manieren te verzamelen, alleen moeten er dan wel evenredige stappen worden ondernomen om te laten zien dat reviews van echte klanten afkomstig zijn. Zo moet er bijvoorbeeld bij komen te staan dat de review geverifieerd is. Het belang van goed verifiëren is essentieel. Wanneer er niet aangetoond kan worden of reviews van echte klanten afkomstig zijn, of dat er zelfs neppe reviews geplaatst worden, dan is er sprake van een oneerlijke handelspraktijk. Een consument kan jou als verkoper aansprakelijk stellen.
Leden van Thuiswinkel.org die gebruikmaken van Thuiswinkel Waarborg Reviews kunnen ervan uitgaan dat alle reviews worden geverifieerd. Kiyoh neemt op die manier veel werk voor webshops uit handen.
Kortingen van/voor-prijzen
Tijdens de webinar werd er niet alleen gekeken naar de nieuwe wetgeving rondom reviews, ook werden de kortingen bij van/voor-prijzen besproken. Dit is een nieuwe Europese wetgeving die harmonisatie als doel heeft binnen Europa.
Een van de prijsstrategieën tot op heden was het geleidelijk verhogen van prijzen om zo een “korting” aan te kunnen bieden. Een oorspronkelijke prijs die langzaam was opgelopen tot een bepaald bedrag, werd dan uiteindelijk met “korting” weer voor de oorspronkelijke prijs aangeboden. Dit is met de nieuwe wetgeving niet meer mogelijk. Deze wetgeving zegt dat de ‘van-prijs’ de laagste prijs moet zijn die een webshop de afgelopen 30 dagen heeft gebruikt.
Uitzondering op de wetgeving
Er is een uitzondering op deze nieuwe wetgeving. Het consistent verlagen van de prijs blijft wel gewoon mogelijk. Wanneer er voor een langer tijdsbestek dan die 30 dagen een prijs consistent wordt verlaagd, dan mag er nog wel gerefereerd worden naar de oorspronkelijke prijs, ook buiten die 30 dagen. Meer over deze wetswijzigingen lees je hier.
Wat doet Thuiswinkel.org om jou te helpen voldoen?
Deze nieuwe wetgeving brengt natuurlijk een hoop vragen met zich mee. Er werden tijdens de webinar veel goede vragen gesteld door de kijkers. Op onze website geven we antwoord op veelgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij, mail dan naar juridisch@thuiswinkel.org.
Wil jij de webinar nog een keer rustig doorkijken, of heb je collega’s die hem nog niet hebben gezien?
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.