Welke informatie moet je online verstrekken over levensmiddelen?

Gepubliceerd op: 4 december 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Info 800 X 400

Juiste productinformatie is belangrijk voor het vertrouwen dat de klant in jouw webshop heeft. Onvolledige productinformatie is niet goed voor het imago en de conversieratio van jouw webshop. Dit is zeker het geval voor levensmiddelen, waarbij de consument behoefte heeft aan transparante informatie over wat hij koopt. Maar wat is nou juiste informatie voor levensmiddelen? In hoeverre ben je verantwoordelijk voor het verstrekken van juiste informatie over levensmiddelen? En aan welke wet- en regelgeving dien je te voldoen? In de webinar gaven Martina Silbrníková, Anne Bekker en Olfi Prevoo, Labelling Specialisten bij KTBA, antwoord op deze vragen.

Het belang van juiste productinformatie

Na een korte introductie door Olfi schetst Anne de motieven voor juiste productinformatie. Allereerst vraagt de hedendaagse consument om juiste en volledige productinformatie. De consument kiest bewuster, stelt hogere eisen en heeft behoefte aan transparantie. Klanten maken een keuze op basis van productinformatie en daarom is het van belang dat deze juist en compleet is. Juiste productinformatie is een kritische succesfactor voor de webshop zelf. Het draagt bij aan een goed imago en verbetert de conversieratio. Wist je dat één op de drie klanten de webshop verlaat bij het aantreffen van gebrekkige productinformatie?

Ook uit het oogpunt van voedselveiligheid is het noodzakelijk om te voldoen aan de vereisten van informatieverstrekking aan de consument. Er kunnen zelfs levensbedreigende situaties ontstaan wanneer je een consument niet op de juiste manier op de hoogte brengt van aanwezige allergenen in een product. Bovendien controleren toezichthouders, zoals de NVWA, vanaf 2020 webshops strenger op de wettelijke voorschriften van productinformatieverstrekking.

Ontwikkelingen op de online markt

Consumenten kopen levensmiddelen steeds vaker online. Dat is gunstig voor jou als online aanbieder van levensmiddelen. Niet alleen de gevestigde retailers profiteren van deze groei, er zijn ook nieuwkomers in het online retaillandschap. Innovatieve nieuwkomers hebben vaak geen fysieke winkels meer. Daarbij is de klant dus volledig afhankelijk van de informatie die je online verstrekt. Wanneer je op het gebied van productinformatie een stap voorloopt op je concurrent, ben je onderscheidend.

Waarom voldoet mijn webshop niet?

Uit een steekproef van KTBA blijkt dat de meeste webshops wat betreft informatieverstrekking niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Is dit omdat zij niet op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheid of hebben zij de kennis niet? In de webinar onderbouwt Anne dat deze verantwoordelijkheid zowel bij de leverancier als bij de webshop ligt. Slechts één willekeurige consument, die iets in jouw webshop heeft gezien of gekocht waarbij je nalatig bent geweest wat betreft informatieverstrekking, kan een klacht indienen bij bijvoorbeeld de Reclame Code Commissie. Anne laat zien dat een disclaimer je niet van deze verantwoordelijkheid ontslaat.

Wetgeving

Martina legt uit dat een webshop allereerst moet voldoen aan algemene Europese wetgeving. Verordening (EU) 1169/2011 geeft precies aan welke vermeldingen zowel op de verpakking van een product als bij de productpresentatie in de webshop verplicht zijn, onder andere de ingrediënten, de allergenen en een voedingswaardetabel. Naast deze wetgeving is er vaak nog aanvullende wetgeving voor specifieke productgroepen.

Verder vertelt Martina dat je moet oppassen met zogenaamde ‘claims’. Vermeld je bijvoorbeeld op een sapje dat het rijk is aan vitamine C en de weerstand verhoogt, dan mag dat niet zomaar. Dergelijke voedings- en gezondheidsclaims dienen te voldoen aan de Claimsverordening.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp