Wettelijke garantie op een e-bike
Bijgewerkt op: 14 februari 2023
Het uitvoeren van tijdig onderhoud aan een e-bike is van groot belang, zo blijkt ook uit een uitspraak van de onafhankelijke Geschillencommissie Thuiswinkel.org.
De consument
Ik heb iets meer dan vier jaar geleden een e-bike gekocht. Op een zeker moment kreeg ik op de display een error-melding waardoor de trapondersteuning weg was gevallen. De plaatselijke fietsenmaker kon dit euvel niet verhelpen en de ondernemer meldt geen samenwerking meer te hebben met de fabrikant. Ik wil de koop ontbinden (omdat ik geen vertrouwen meer in deze fiets heb) en als tweede optie wens ik dat het euvel kosteloos wordt opgelost.
De ondernemer
De consument heeft de e-bike aangeschaft op 6 september 2017. Na enkele maanden heeft de consument de eerste onderhoudsbeurt uit laten voeren. In mei 2018 heeft zij klachten gehad met haar fietsaccu, maar na onderzoek is de accu goed bevonden. Verdere mogelijke defecten en onderhoudsbeurten zijn bij ons niet bekend. Het niet laten uitvoeren van tijdig onderhoud (eerste onderhoud tussen drie en vijf maanden na ontvangst van de fiets en daarna jaarlijks) heeft een nadelig effect op de levensduur van de e-bike.
De consument heeft ons op 24 augustus 2021 op de hoogte gebracht van de error. De garantieperiode van twee jaar was inmiddels ruim verlopen en de fiets was bijna vier jaar oud.
De geschillencommissie
In dit geval oordeelt de commissie dat als de trapondersteuning binnen vier jaar wegvalt er geen sprake is van non-conformiteit. Daarbij is van belang dat de consument slechts eenmaal -kort na de aankoop- een onderhoudsbeurt heeft laten plaatsvinden, terwijl het een feit van algemene bekendheid is dat het niet laten uitvoeren van tijdig onderhoud een nadelig effect heeft op de levensduur van de e-bike en met name de elektrische componenten, terwijl de algehele onderhoudstoestand onduidelijk is. Een e-bike bevat tal van kwetsbare elektronische componenten. Ook wijst de commissie er op dat de wet een bewijsvermoeden schept als een gebrek zich openbaart binnen zes maanden. In casu was sprake van een gebrek na 47 maanden en in dat geval dient te consument te bewijzen dat het defect niet door haar toedoen is ontstaan. De consument heeft dit onvoldoende aangetoond.
Mijn oordeel
Voor een terechte aanspraak op wettelijke garantie is onder ander van belang dat er sprake is van normaal gebruik. Het juist en tijdig uitvoeren van onderhoud hoort daarbij. Verder dient de consument te bewijzen dat er sprake is van non-conformiteit, nu het defect zich na zes maanden na aankoop heeft geopenbaard (de aankoop dateert van vóór 27 april 2022, per deze datum geldt een termijn van één jaar).
Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Online retailbestedingen stijgen met 5% in derde kwartaal 2024, aantal online aankopen stabiel
Gepubliceerd op 17 december 2024CategorieWat blijkt er uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor?
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).