Zoekmachineoptimalisatie voor voice search
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Lees je de nieuwste trends op het gebied van SEO, dan merk je dat die vooral gaan over user experience, accelerated mobile pages, chatbots en voice search. Wist je bijvoorbeeld dat 20% van de zoekopdrachten nu al gaat via voice? En de verwachting van comScore is dat in 2020 maar liefst 50% via voice gaat. Des te opvallender dat 62% van de marketeers geen intentie heeft om een specifieke strategie voor voice search op te nemen in het marketingplan. Slechts 3% van de marketeers is er al wel mee bezig. Hier liggen dus mooie kansen, maar waar moet je dan op letten?
Hoe voice search verschilt van normale zoekopdrachten
Bij voice search gebruiken mensen hun stem om te zoeken op internet. Denk maar aan het gebruik van Siri of Amazons Alexa. De zoekopdrachten en -vragen verschillen behoorlijk van ‘normale’ search, dus het is belangrijk om op beide manieren aan zoekmachineoptimalisatie te doen. We geven je een overzicht van de belangrijkste verschillen.
Normale search
- Shorttail zoekwoorden -> waterkoker
- Er wordt (vaak) geen vraag gesteld, hooguit enkele trefwoorden.
- Er worden oneindig veel antwoorden getoond, maar gemiddeld acht op de eerste pagina. De zoeker kan zelf kiezen welk antwoord het beste aansluit.
- Zoekmachines weten niet wat je bedoelt als je korte opdrachten invoert. Wil je een waterkoker kopen, weten hoe een waterkoker werkt, een plaatje zien, reviews lezen...?
Voice search
- Longtail zoekwoorden -> Waar kan ik online een waterkoker kopen?
- De vraag begint vaak met wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe?
- Er wordt maar één antwoord gegeven door de device. De gebruiker heeft niet de mogelijkheid om zelf te kiezen.
- Voice platformen herkennen de context en intentie achter een vraag, omdat de zoeker natuurlijk taalgebruik hanteert.
Zet een FAQ-pagina online
Omdat klanten hun opdrachten in vraagvorm stellen, moet je ervoor zorgen dat die vragen (en de antwoorden) voorkomen op jouw website. Een veelgestelde-vragenpagina is een simpele methode om direct antwoord te geven op vragen van (potentiële) klanten. Voice search-platformen gebruiken deze informatie sneller, omdat ze herkennen dat er een vraag/antwoord-structuur in zit. Let er daarbij op dat je direct antwoord geeft op de vraag en daarbij niet te veel of te weinig informatie geeft.
Locatie en beoordelingen
Kijk opnieuw naar je zoekwoordenonderzoek, omdat je ook rekening moet houden met de hele vraagzin die iemand stelt en niet alleen met keywords. Denk ook aan locaties en reviews. Veel vragen gaan over ‘de beste’ of ‘het dichtstbij’. Dit zijn termen die je graag op je website wilt hebben staan. Hou je dus ook bezig met local search. Voice search-platformen weten vaak waar de gebruiker zich bevindt en doorzoeken de microdata van je website, waar ze bijvoorbeeld de contactinformatie kunnen vinden.
Schrijf foutloos
Het is makkelijker om een slecht geschreven tekst te lezen, dan om een grammaticaal incorrecte zin te ontcijferen terwijl je hem hoort. Zorg er dus voor dat je tekst foutloos is.
Meer hulp nodig? Mijn e-Academy helpt je verder
De ontwikkelingen op het gebied van SEO gaan razendsnel. Wil jij worden bijgepraat over deze en andere trends? In Mijn e-Academy vind je verschillende e-learnings voor jou en je collega’s.