Het recht op reparatie: naar een duurzaam en winstgevend businessmodel
Bijgewerkt op: 11 november 2024
In onze huidige consumptiemaatschappij lijkt het vaak eenvoudiger om een defect product te vervangen dan te laten repareren. Maar met de aankomende Europese wetgeving voor het recht op reparatie komt daar verandering in. Deze wetgeving legt niet alleen de nadruk op het mogelijk maken van reparaties, maar ook op het aantrekkelijker en economisch haalbaar maken ervan.
In deze podcastserie van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 van Shopping Tomorrow duiken we in het recht op reparatie. Luister naar experts uit diverse sectoren die hun best practices, uitdagingen en tips delen over circulaire businessmodellen.
Beluister de podcast
Onderwerpen
Deel deze podcast
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Stappenplan voor B2B Bedrijven naar een Composable CX Platform
Gepubliceerd op 11 februari 2025KennisartikelHoe zorg ik ervoor dat ik mijn B2B e-commerce oplossing op een klantgerichte en duurzame manier kan blijven door ontwikkelen, en welke rol kan composable commerce daarbij spelen?
-
De acceptgiro 2.0: de toekomst van achteraf betalen
Gepubliceerd op 11 februari 2025KennisartikelDe traditionele acceptgiro verdwijnt, maar consumenten willen nog steeds de zekerheid en het gemak van pas betalen na ontvangst van hun bestelling.
-
Van sales gedreven naar service gedreven
Gepubliceerd op 11 februari 2025KennisartikelE-commerce verandert. Waar het vroeger vooral draaide om zoveel mogelijk verkopen, staat nu een naadloze klantbeleving centraal.
-
Verpakkingen in Nederland
Gepubliceerd op 10 februari 2025KennisartikelDe Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) geldt ook in Nederland. Als je verpakkingen op de Nederlandse markt brengt ben je verantwoordelijk voor hergebruik en recycling en de kosten hiervan.