Webwinkels zijn verplicht tot inname elektrische en elektronische apparaten en duidelijke communicatie op de website

Gepubliceerd op: 30 maart 2016
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Elektronische Apparaten 800 X 400

Webwinkels moeten consumenten de mogelijkheid geven om ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten in te leveren op het moment dat zij een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat ontvangen. De reden van deze zogenaamde WEEE-regeling is om een zo hoog mogelijk inzamelpercentage van afgedankte elektronica te halen. Sinds februari dit jaar zijn er 2 belangrijke aanpassingen gedaan: 1) De wijze waarop webwinkels de oude apparatuur kunnen innemen en 2) De wijze waarop webwinkels hierover moeten communiceren.

1. Wijziging tot inname van apparaten

Tot afgelopen februari waren webwinkels verplicht om oude apparatuur direct mee te nemen bij het afleveren van de nieuwe apparatuur. Een voorbeeld: de bezorger brengt een nieuwe stofzuiger en neemt de oude stofzuiger (als de klant dat wil) meteen mee.

Vanaf afgelopen februari is deze regeling uitgebreid. Webwinkels mogen naast het direct meenemen van de apparatuur er ook voor kiezen om:

  1. het apparaat binnen redelijke termijn na verkoop op te halen, of;
  2. het apparaat door de consument kosteloos te laten verzenden naar de distributeur of een ontvanger namens hem.

Thuiswinkel.org heeft er bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor gepleit dat webwinkels de consument mochten verwijzen naar één van de mogelijke inleverpunten in de woonplaats: een logische en kostenarme oplossing. Helaas heeft het Ministerie daarmee niet willen instemmen. De verplichting voor webwinkels om nu zelf te zorgen voor de inname van elektrische en elektronische apparaten brengt onnodig veel kosten met zich mee voor de retailer. Met name in het geval van kleine apparaten. Daarnaast zal dit de logistieke operatie complexer en/of inefficiënter maken. Thuiswinkel.org onderzoekt samen met de verschillende belanghebbende partijen of er mogelijk manieren zijn om de inzameling voor webwinkels gemakkelijker te maken.

2. Communicatie over mogelijkheid tot inname op de website

In de wetgeving die sinds februari actief is, zijn webwinkels verplicht om deze mogelijkheid tot inname van ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten duidelijk aan consumenten te communiceren. Webwinkels moeten aan consumenten minimaal één inlevermogelijkheid aanbieden. Hierbij kunnen webwinkels kiezen uit de volgende opties:

  1. Directe inname.
  2. Later ophalen van een product.
  3. Het apparaat kosteloos door de consument laten verzenden.

De wijze waarop dit gecommuniceerd moet worden in de webwinkel, staat als volgt in de toelichting beschreven:

Daarnaast wordt informatie hierover in ieder geval ook opgenomen in de documenten voor aankoop en aflevering en op het deel van de website van de distributeur dat de klant moet gebruiken om een aankoop af te wikkelen, dus voordat hij een aankoop doet.

De communicatie die webwinkels op hun website doen, zal de toezichthouder (Inspectie Leefomgeving en Transport) gebruiken om toezicht te houden op de naleving van de desbetreffende wetgeving.

Download hier de complete regeling

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • De route naar circulaire e-commerce

    Gepubliceerd op 21 november 2024
    Categorie

    Dit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.

    Circulaire Economie 800X400
  • Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce

    Gepubliceerd op 21 november 2024
    Download

    Dit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.

    Mock Up Cover Whitepaper Circulaire Ecommerce
  • Dark patterns staan volop in de belangstelling

    Gepubliceerd op 20 november 2024
    Kennisartikel

    Volgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?

    6. Dark Patterns Reisbranche
  • Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan

    Gepubliceerd op 14 november 2024
    Kennisartikel

    De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.

    Winkelwagen met prijskaartje 800 x 400