reBuy Nederland levert een concrete bijdrage aan een duurzamere wereld
Bijgewerkt op: 18 december 2018
Met ruim vijf miljoen klanten, 500 medewerkers en een omzet van meer dan 100 miljoen euro is reBuy Europees marktleider op het gebied van refurbished elektronica. Het bedrijf biedt klanten een snelle, veilige en makkelijke manier om gebruikte elektronica te kopen en verkopen en zo een tweede leven te geven. reBuy is al meer dan tien jaar actief op de refurbishmarkt en biedt producten zoals smartphones, tablets, consoles en camera’s. We spreken met Sophie Heldens, sinds 2017 countrymanager van reBuy Nederland.
“reBuy is in 2009 opgericht om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie”, zegt Sophie. “De oprichters wilden de levenscyclus van consumentenelektronica verlengen om zo e-waste terug te dringen. Zij hadden al ervaring opgedaan met het aankopen van games om deze na een grondige kwaliteitscontrole weer te kunnen verkopen. Hun zogeheten ‘Trade-a-Game’ was een succes en vormde de basis voor reBuy.”
Bescherming voor koper en verkoper
reBuy is actief in de aankoop en verkoop van refurbished elektronica. Bij het aankoopproces zoekt een verkoper het product op de website van reBuy en vult een korte vragenlijst in over de optische en functionele staat van het toestel. Sophie: “We sturen vervolgens een prijsvoorstel. Gaat de verkoper akkoord, dan krijgt hij een verzendlabel waarmee hij zijn pakket gratis en verzekerd naar ons kan opsturen. Na ontvangst van het product wordt het op wel vijftig punten – afhankelijk van het product – door ons gecontroleerd. Verkeert het toestel in de aangegeven staat, dan ontvangt hij onmiddellijk het bedrag. Zien we afwijkingen, dan doen we een tegenbod en leggen we uit waarom we dat doen. De verkoper kan dan besluiten om het tegenbod te accepteren of het toestel gratis retour te ontvangen. Het grote verschil met andere aankopers is dat wij de klant bescherming bieden: verzekerde verzending en gratis retourneren. Daarbij wordt het bedrag direct na controle of na toezegging van de klant uitbetaald. Ook zijn we één van de weinige partijen die aangesloten zijn bij Thuiswinkel.org, wat betekent dat ook de consument veel bescherming geniet.”
Toenemende belangstelling voor hergebruik
Na aankoop van de producten zorgt reBuy voor reiniging en eventuele reparatie en vinden er uitgebreide testen plaats. Sophie: “Als marktleider met tien jaar ervaring in refurbishment hebben we een kwalitatief proces ontwikkeld waarmee we tot op heden ruim 300.000 apparaten hebben gerenoveerd. Om klanten nog meer zekerheid te bieden, krijgen ze bij ons drie jaar garantie op alle apparaten en natuurlijk een interessant prijsvoordeel. Maar uiteindelijk gaat het erom dat we een concrete bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. We worden hierin gesteund door een toenemende belangstelling voor hergebruik. Dat zie je aan het succes van kringloopwinkels en aan de refurbished markt. Zo groeit de refurbished smartphone-markt jaarlijks met dertien procent, aldus analistenbureau Gartner. Tegenwoordig is één op de vijf verkochte iPhones een refurbished iPhone. Waar voor onze markt de uitdaging ligt, is perceptie.”
Uit eigen onderzoek blijkt dat klanten redelijk positief zijn over refurbished producten, maar het vertrouwen van de consument in het algemeen laag is. “Als reBuy proberen we daar op in te spelen door een extra lange garantie te bieden en de klantervaring continu te verbeteren. Dat is ook de aanleiding geweest om ons aan te sluiten bij Thuiswinkel.org. Alleen wanneer we onze klanten een geweldige ervaring bieden, zijn wij in staat om ons te positioneren als een betrouwbaar merk. Dit zal dus altijd een prominente rol spelen in onze plannen. Daarnaast willen we de komende jaren verder uitbreiden naar andere Europese landen om daarmee onze Europese aanwezigheid te versterken*. In Nederland willen we significant groeien en hebben we als duidelijk doel om marktleider te worden.”
* Toevoeging op 1 februari 2019: reBuy heeft onlangs webshops geopend in Italië, Spanje en Groot-Brittannië.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Digital Product Passport: in 5 stappen klaar voor de toekomst!
Gepubliceerd op 21 januari 2025Het Digital Product Passport (DPP) komt eraan, maar hoe pak je zoiets aan?
-
Maak circulair ondernemen haalbaar met de CIO-subsidie
Gepubliceerd op 17 januari 2025KennisartikelWil je als e-commercebedrijf een circulair bedrijfsmodel implementeren of opschalen? Dan is de subsidie ‘Circulair implementeren en opschalen’ (CIO) van RVO een kans om duurzame stappen te zetten.
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.