De vele voordelen van alt-teksten

Gepubliceerd op: 6 mei 2019
Bijgewerkt op: 8 juni 2021
Geschreven door
Koptelefoon op laptop naast kladblok

Een alt-tekst is een korte beschrijving van een afbeelding, waardoor zoekmachines en gebruikers met een visuele beperking begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Deze definitie laat meteen zien waarom iedereen ze zou moeten gebruiken: het is beter voor je vindbaarheid in Google én je webshop is in één klap een stuk toegankelijker.

De alt-tekst draait om toegankelijkheid. De voorleesapparatuur die gebruikt wordt door slechtzienden leest voor wat er in de alt-tekst staat. Zo weet de gebruiker ook wat er op een afbeelding staat. Aangezien Google veel waarde hecht aan toegankelijkheid en er weleens wordt geopperd dat Google zich gedraagt als iemand die doof en blind is, rankt Google websites die alt-teksten goed inzetten hoger.

Wat is een goede alt-tekst?

Een goede alt-tekst beschrijft een afbeelding op zo’n manier dat mensen met een visuele beperking hem ook kunnen begrijpen. Houd er rekening mee dat de alt-tekst wordt voorgelezen, dus een opsomming van woorden kan hinderlijk zijn. Het is prettiger als je een zin gebruikt om te omschrijven wat er op de afbeelding staat, zoals: “boodschappen in een winkelmandje”.

Maar beschrijven wat je ziet, is niet altijd relevant. Wanneer je onderaan een webpagina een pijltje hebt dat naar rechts wijst en daarmee aangeeft dat je naar de volgende pagina gaat, heeft het weinig nut om ‘pijltje naar rechts’ in de alt-tekst te zetten. Het zegt namelijk niet wat het pijltje doet. In dat geval kun je beter kiezen voor een alt-tekst die aangeeft wat er gaat gebeuren, namelijk ‘ga naar de volgende pagina’.

Wanneer de afbeelding inhoudelijk niks toevoegt aan je pagina, bijvoorbeeld omdat het om een sfeerbeeld gaat, is een alt-tekst niet altijd nodig en kan deze alleen maar voor afleiding zorgen. Voor de toegankelijkheid hoef je dan geen alt-tekst te plaatsen, maar voor je SEO is het wel weer relevant. Maak dus per afbeelding de afweging welke achtergrondinformatie je wel of niet opneemt in je alt-tekst.

Alt-teksten bij grafieken en infographics

Een alt-tekst plaats je overigens niet alleen bij afbeeldingen, maar ook bij grafieken of diagrammen. Dat kan ervoor zorgen dat er een hele lap tekst in de alt-tekst moet komen. Om dat te voorkomen kun je ervoor kiezen om de alt-tekst op een aparte pagina te plaatsen. Dat hebben wij op deze website bijvoorbeeld gedaan bij de infographics van de Thuiswinkel Markt Monitor. 

Scan gratis je eigen website op alt-teksten

Begin dit jaar introduceerde Thuiswinkel.org samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen, zoals het gebruik van alt-teksten. De zelfscan is een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid voor de e-commercesector.

De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. De scan checkt bijvoorbeeld ook hoe jij omgaat met alt-teksten. Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp