P2b-verordening schept duidelijkheid en is een stap in de goede richting

Categorie
Gepubliceerd op: 16 oktober 2019
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Juridisch Wettenbundel Met Bril 800X400

Het zal geen retailer zijn ontgaan: platformen zijn hot en de rol van deze marktplaatsen wordt de komende jaren alleen maar groter. 2020 is het jaar waarin bol.com voor het eerst meer omzet gaat krijgen via derden op haar marktplaats dan via eigen verkopen, en internationale grootmachten als Amazon en Alibaba lijken steeds meer richting de Nederlandse markt te bewegen. En met een steeds belangrijkere rol komt ook steeds meer macht, waarvan overige retailers de dupe kunnen worden. Om de Europese retailers een eerlijker speelveld te bieden heeft de Europese Commissie de zogenoemde P2b-verorderning in het leven geroepen.

De P2b-verordening is niet bedoeld om de macht van (internationale) platformen helemaal aan banden te leggen. Wel zorgt deze nieuwe Europese wet ervoor dat de (grote) marktplaatsen eerlijker en transparanter moeten zijn en dus meer rekening moeten houden met de (kleine) verkopers op hun platformen.

“Vanuit Thuiswinkel.org zijn we over het algemeen tevreden met de P2b-verordening, aangezien deze wet meer duidelijkheid kan scheppen in de relatie tussen online verkopers en het platform waarop zij verkopen”, vertelt Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org. “Daarnaast is het belangrijk dat de innovatiekracht van online platformen niet wordt aangetast, terwijl de belangen van webwinkeliers en e-commerce door deze verordening wel beter worden beschermd.”

Voor wie is de P2b-verordening?

De P2b-verordening gaat gelden voor alle online platformen die handelen in Europa, waaronder online marktplaatsen (zoals Amazon, Marktplaats en bol.com), app-stores (zoals Google Play, Apple App Store en Microsoft Store), sociale media voor bedrijven (zoals Facebook-pagina's en Instagram gebruikt door artiesten), prijsvergelijkingstools (zoals Skyscanner en Google Shopping), en natuurlijk de handelaren/bedrijven die op deze platformen actief zijn. De nieuwe regelgeving gaat overigens ook gelden voor platformen die met hun hoofdvestiging niet in de Europese Unie zijn gevestigd, maar daar wel actief zijn, zoals Facebook, Google en Amazon.

Wat regelt de P2b-verordening?

De Europese wet zorgt vooral voor transparantie in de relatie tussen online marktplaatsen en de bedrijven die hierop hun producten en/of diensten verkopen. Hieronder volgen een aantal regels uit de verordening:

  • Ranking
    • Platformen en zoekmachines moeten de belangrijkste parameters bekendmaken die ze gebruiken om goederen en diensten op hun site te rangschikken. Op deze manier maken zij verkopers duidelijk hoe deze hun ranking kunnen optimaliseren.
    • Platformen dienen verkopers te informeren over hoe zij hun eigen goederen en diensten en die van hun bedrijven behandelen en rangschikken in vergelijking met die van externe verkopers.
    • Verkopers moeten worden geïnformeerd over hoe online platformen hun ranking kunnen beïnvloeden.  
  • Transparant over verschillende behandelingen en data

    Volgens de nieuwe transparantieregels moeten platformen transparant zijn over elke gedifferentieerde behandeling die zij zichzelf of andere zakelijke gebruikers bieden. Ook moeten ze bekendmaken welke data zij verzamelen en hoe ze deze gebruiken, en in het bijzonder hoe dergelijke gegevens worden gedeeld met hun zakelijke partners.

  • Beperking, opschorting of beëindiging van een account

    In het geval van een beperking, opschorting of beëindiging van een account, waaronder het verwijderen van individuele goederen of diensten of het effectief verwijderen van zoekresultaten, moet het platform een motivering verstrekken aan het betrokken bedrijf. 

  • Geschillenbeslechting

    Alle platformen moeten een intern klachtenbehandelingssysteem en extern bemiddelingsproces opzetten waar verkopers terechtkunnen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp