ACM komt met leidraad ‘Bescherming van de online consument’
Bijgewerkt op: 11 maart 2021
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in haar leidraad ‘Bescherming van de online consument’ de grenzen vastgesteld waar verleiding overgaat in misleiding. Hiermee zetten ze een volgende stap in de bescherming van de online consument. De leidraad vormt de basis voor de handhaving door de ACM. Ook investeert de ACM de komende periode in voorlichting aan bedrijven, zodat een gelijk speelveld ontstaat.
Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Bedrijven kunnen online consumenten steeds meer sturen en beïnvloeden. Dit kan in het voordeel zijn van consumenten, maar dat is niet altijd zo. Wij hebben in deze leidraad aangegeven hoe mensen en bedrijven beschermd moeten worden tegen oneerlijke beïnvloeding. Wij starten nu ook met handhaven. Het is belangrijk dat consumenten met vertrouwen online kunnen kiezen en kopen.
Belangrijkste punten leidraad
In de leidraad worden bestaande online praktijken getoetst aan de algemene consumentenregels. Daarbij wordt aangegeven waar toegestane verleiding overgaat in verboden misleiding. Belangrijke uitgangspunten voor bedrijven daarbij zijn:
- Prijzen inclusief alle kosten moeten duidelijk zijn tijdens het bestelproces; dus: voor de aankoop;
- Voor consumenten moet duidelijk zijn als het aanbod gepersonaliseerd is;
- Schaarste-aanduidingen moeten waar zijn;
- Standaardinstellingen mogen niet in het nadeel van consumenten ingesteld staan;
- Zoekresultaten moeten gebaseerd zijn op het belang van de zoekende consument;
- Online reviews en likes moeten echt zijn en niet verzonnen of gemanipuleerd;
- Bij online games moeten kosten en winkansen van lootboxes duidelijk worden vermeld.
Voorlichting over leidraad
Naar aanleiding van de consultatie van de concept-leidraad heeft de ACM reacties ontvangen van bedrijven, brancheorganisaties en andere betrokkenen. Dankzij hun inbreng heeft de ACM de leidraad op een aantal onderdelen verduidelijkt en verbeterd.
De ACM zal de komende tijd voorlichting geven over de leidraad, zodat bedrijven weten welke grenzen de ACM stelt aan online handelspraktijken. De ACM wil daarmee naleving bevorderen. Ook gaat de ACM via haar loket ACM ConsuWijzer consumenten informeren over hun rechten. Consumenten kunnen daar ook hun klachten melden die de ACM gebruikt als belangrijke signalen voor haar toezicht. Deze signalen helpen de ACM om te bepalen waar de problemen het grootst zijn en waarop de ACM zich gaat richten. De digitale economie is een agendathema voor de ACM in 2020. De ACM start in ieder geval onderzoeken naar online misleiding door nepreviews, neplikes en betaalde rankings.
Download de hele leidraad of download de samenvatting van de leidraad
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?