ACM: website mag keuzeoptie niet vooraf aanvinken
Bijgewerkt op: 16 maart 2021
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft New Retail Company aangesproken op het vooraf aanvinken van een keuzeoptie. Het bedrijf voegde namelijk automatisch een betaald servicepakket vanaf € 65,- toe aan het winkelmandje van de consument als deze online een tv kocht. Deze optie was vooraf aangevinkt en dat mag niet. De consument moet zelf actief de keuze maken. Nadat de ACM het bedrijf hierop heeft gewezen, is dit aangepast en het vinkje uitgezet. Ook heeft het bedrijf de ACM toegezegd consumenten die zich hierdoor misleid voelen, te zullen compenseren.
Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “Het is belangrijk dat de consument online zelf zijn keuzes kan maken. Daarom zijn er regels die consumenten beschermen. Standaard aangevinkte opties zijn niet in het belang van consumenten. Daarom treden wij hiertegen op.”
Digitale economie
In 2021 heeft de ACM de digitale economie als Agendathema. Dit betekent dat de ACM extra aandacht besteedt aan de problemen die consumenten online ervaren, zoals beïnvloeding. Om de grens tussen online verleiding en misleiding te kunnen bepalen, heeft de ACM in 2020 de Leidraad bescherming online consument gepubliceerd. Deze vormt de basis voor de handhaving in 2021 van online misleiding. Meldingen van consumenten helpen ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden.
Snelle aanpak consumentenproblemen
De ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om consumentenproblemen op te lossen. Bij haar keuze voor een aanpak zet de ACM de consument centraal. In dit geval kiest de ACM voor het aanspreken van het bedrijf om de misleiding direct te stoppen en benadeelde consumenten te compenseren. Via meldingen bij ConsuWijzer blijft de ACM volgen of het bedrijf de afgesproken aanpassingen ook in praktijk brengt en de belofte nakomt om te compenseren.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.