ACM: website mag keuzeoptie niet vooraf aanvinken
Bijgewerkt op: 16 maart 2021
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft New Retail Company aangesproken op het vooraf aanvinken van een keuzeoptie. Het bedrijf voegde namelijk automatisch een betaald servicepakket vanaf € 65,- toe aan het winkelmandje van de consument als deze online een tv kocht. Deze optie was vooraf aangevinkt en dat mag niet. De consument moet zelf actief de keuze maken. Nadat de ACM het bedrijf hierop heeft gewezen, is dit aangepast en het vinkje uitgezet. Ook heeft het bedrijf de ACM toegezegd consumenten die zich hierdoor misleid voelen, te zullen compenseren.
Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “Het is belangrijk dat de consument online zelf zijn keuzes kan maken. Daarom zijn er regels die consumenten beschermen. Standaard aangevinkte opties zijn niet in het belang van consumenten. Daarom treden wij hiertegen op.”
Digitale economie
In 2021 heeft de ACM de digitale economie als Agendathema. Dit betekent dat de ACM extra aandacht besteedt aan de problemen die consumenten online ervaren, zoals beïnvloeding. Om de grens tussen online verleiding en misleiding te kunnen bepalen, heeft de ACM in 2020 de Leidraad bescherming online consument gepubliceerd. Deze vormt de basis voor de handhaving in 2021 van online misleiding. Meldingen van consumenten helpen ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden.
Snelle aanpak consumentenproblemen
De ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om consumentenproblemen op te lossen. Bij haar keuze voor een aanpak zet de ACM de consument centraal. In dit geval kiest de ACM voor het aanspreken van het bedrijf om de misleiding direct te stoppen en benadeelde consumenten te compenseren. Via meldingen bij ConsuWijzer blijft de ACM volgen of het bedrijf de afgesproken aanpassingen ook in praktijk brengt en de belofte nakomt om te compenseren.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?