Alexander Klöpping: ‘AI is niet te stoppen, maar ook erg leuk!’
Bijgewerkt op: 27 oktober 2023
Alexander Klöpping, internetondernemer en blogger, neemt ons tijdens Shopping Today mee naar een wereld waarin snelheid en innovaties een gouden combi lijken. Maar niks is minder waar, want volgens Klöpping en vele wetenschappers en ondernemers met hem gaan de ontwikkelingen binnen AI te snel. Hij geeft aan dat het zowel shocking als geweldig is om te zien hoever de ontwikkelingen zijn momenteel en neemt ons in sneltreinvaart mee in zijn controversiële ideeën over AI. Dit artikel is eerder verschenen op Twinkle magazine.
Klöpping verwacht dat het pas echt ‘gekkigheid’ gaat worden als menselijke realiteit en AI samengaan. ‘Zie het voor je dat we over een tijdje allemaal met een virtual reality bril op lopen waarmee je alles kunt bedienen. Ook kun je door die bril objecten zien die niet echt bestaan. Zo kun je aan de keukentafel een spelletje via AI doen of direct TikTok-filmpjes bekijken.’ We gaan ook een oneindig geheugen krijgen volgens Klöpping, want alles zal opgenomen gaan worden: ‘Een voorbeeld hiervan is rewind.ai. Deze tool filmt de hele tijd het scherm van je computer. Mocht je dan willen weten wanneer en hoe je contact gehad hebt met een bepaald persoon, dan gaat rewind terug in de tijd naar het moment dat die persoon of tekst op het scherm te zien was.’ De invloed van AI zal volgens Klöpping leiden tot grootschalige omscholing van de bevolking, omdat een deel overgenomen kan worden door AI. ‘Zo zijn er al tools (zoals draftlab.ai) die je kunt trainen om namens jou e-mails te schrijven of die binnen een paar seconden een presentatie voor je maken (zoals slides.io). Je kunt AI ook persoonlijk maken, door chatbots van individuen te maken’, aldus Klöpping.
Verslavend
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar daar schuilt ook wel een gevaar volgens Klöpping. ‘AI kan namelijk dingen die we het helemaal niet geleerd hebben. Een voorbeeld hiervan is dat ChatGPT ook Nederlands spreekt, maar dit nooit aangeleerd is. Het is een toevallig bijproduct van één of ander model.’ Ook al zouden we nu stoppen met de ontwikkelingen, dan hebben we er jaren later nog innovaties van. Klöpping zegt hierover: ‘Kijk naar het bewerken van informatie en beeld, en zelfs complete video’s kunnen met AI naar smaak aangepast worden. Denk hierbij aan het omzetten van gesproken woorden naar andere talen, het toepassen van lipsynchronisatie en het gebruikmaken van andere stemmen.’ Daarnaast geeft hij aan dat alle informatie die we te zien krijgen, vóór ons gekozen wordt. ‘Apps zoals TikTok kijken naar jouw diepste interesses en passen daar hun aanbod op aan. Dat maakt dat dit soort apps verslavend werken’, aldus Klöpping. ‘Een groot deel van onze cultuur zal door AI gegenereerd worden en onze kinderen zullen niet beter weten.’
Waar stopt het?
In hoeverre laten we AI alles overnemen? De ontwikkelingen gaan harder dan iedereen had verwacht. Klöpping geeft als tip: ‘Je moet begrijpen wat er vandaag kan, en niet eens wat er morgen zou kunnen.’ Er gaan slachtoffers vallen volgens hem, zeker nu er een wilde race ontstaan is in Siliconvalley. ‘We zullen eerst door een dal van fouten moeten kruipen voordat we weer kunnen herstellen.’ Klöpping is hierover in een staat van verwarring en vooral heel benieuwd hoe dit gaat lopen. ‘Het is niet te stoppen, maar het is ook erg leuk!’
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Optimaliseer je website voor AI (GEO) + SearchGPT
Gepubliceerd op 18 november 2024KennisartikelHoe zorg je ervoor dat AI mijn product of service aanbeveelt aan de gebruiker? Onze business partner U- Digital legt het in dit kennisartikel aan je uit.
-
AI in data-analyse: van data visualiseren tot nieuwe inzichten
Gepubliceerd op 12 november 2024KennisartikelIn deze blog legt onze business partner U-Digital uit hoe je In 4 stappen - met bijvoorbeeld ChatGPT - snel inzichten uit je data kunt halen.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.
-
Zelflerende algoritmes: zo blijf je je concurrentie in e-commerce voor
Gepubliceerd op 24 oktober 2024CategorieExperts van ShoppingTomorrow, de innovatiemotor van Thuiswinkel.org, hebben in Emerce TV een aflevering opgenomen over AI en Machine Learning in e-commerce.