ALTERNATE zet zich duurzaam in voor consument en zakelijke klant
Bijgewerkt op: 17 maart 2021
ALTERNATE is in 1992 in Duitsland opgericht, maar heeft inmiddels ook vestigingen in Nederland en België. In 2016 is op het Zeeuwse eiland Tholen zelfs een nieuw duurzaam distributiecentrum gebouwd. We spraken met Nico Bommeljé, directeur van ALTERNATE Nederland, over het belang van duurzaamheid in de e-commercemarkt, de opkomst van platformen.
ALTERNATE is een online warenhuis met een specialisme in computer-gerelateerde producten. Maar daarnaast beschikt het bedrijf ook over een breed assortiment in niet-computer-gerelateerde producten en heeft het een eigen productie van ALTERNATE-systemen. “Daarmee differentiëren wij ons van alle andere internetwarenhuizen en daar ben ik bijzonder trots op”, aldus Nico.
“Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel”, vertelt Nico als hij wordt gevraagd naar de bouw van het nieuwe distributiecentrum. “Natuurlijk is het centrum geplaatst om nog beter te kunnen voldoen aan de vraag vanuit Nederland en België, maar we hebben bij het ontwerp en de bouw extra rekening gehouden met de impact op het milieu. Zo zijn er op het dak veel zonnepanelen aangebracht en gebruiken we via warmtepompen aardwarmte. Hierdoor is klimaatbeheersing niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Met een GPR-score van ruim boven de 8 is ons pand bijzonder duurzaam.”
Distributie voor anderen
Met dit nieuwe DC speelt ALTERNATE ook goed in op een belangrijke ontwikkeling in e-commerceland: de opkomst van platformen. Naast de opslag en uitlevering van de eigen producten wordt het namelijk ook gebruikt om voor andere webshops als logistieke dienstverlener op te treden. In deze rol biedt het bedrijf verschillende distributie- en fulfilmentdiensten, waarmee de producten van derden rechtstreeks bij de eindklant wordt afgeleverd.
“Andere belangrijke trends waar we mee te maken hebben, zijn mobiel en personalisatie”, vervolgt Nico. “Consumenten zoeken en betalen meer en meer online en willen bovenal alleen zien waar ze écht naar op zoek zijn. Daarom hebben we onlangs onze website verbeterd voor mobiel gebruik en op de achtergrond zijn we momenteel druk bezig om een nieuwe website te ontwikkelen waarbij tal van verbeteringen worden doorgevoerd die bezoekers prettig vinden.”
Eén bedrijf, twee doelgroepen
Met ‘bezoekers’ worden overigens consumenten én zakelijke kopers bedoeld. “Het verschil dat we zien, is dat de vragen van zakelijke klanten vaak specifieker en technischer worden. Maar onze mensen kunnen hier uitstekend mee uit de voeten en daarom kunnen we beide doelgroepen ook ontzorgen door relevante totaaloplossingen aan te bieden.”
Om haar klanten meer vertrouwen te geven is ALTERNATE in januari 2017 lid geworden van Thuiswinkel.org en voert het bedrijf sinds die tijd zowel het Thuiswinkel Waarborg voor consumenten als het Thuiswinkel Zakelijk-keurmerk voor zakelijke klanten. Nico: “Thuiswinkel Waarborg is in Nederland toch wel het bekendste keurmerk en straalt vertrouwen uit. Met het verbreden van ons assortiment zijn we ons ook op hele nieuwe doelgroepen aan het richten, waarbij het dus reëel is dat veel bezoekers voor het eerst onze webshop bezoeken. Met deze keurmerken tonen we aan dat we een betrouwbare partij zijn.”
Op excursie bij ALTERNATE
Maar het lidmaatschap van Thuiswinkel.org biedt meer dan vertrouwen onder klanten. Zo geeft Nico aan dat de belangenvereniging ook klaarstaat als binnen ALTERNATE vragen zijn, bijvoorbeeld op juridisch vlak en rondom de vorig jaar ingevoerde privacywet AVG. “Daarnaast gaan we binnenkort samen iets nieuws organiseren”, vertelt Nico. “ALTERNATE opent dan haar deuren voor een heus bedrijfsbezoek, waarbij verschillende leden van Thuiswinkel.org bij ons op bezoek komen. Wij kunnen dan laten zien wie we zijn en wat we doen, terwijl wij interessante contacten uit de branche opdoen en kunnen leren van de bezoekende partijen.”
Het zal geen verrassing zijn dat duurzaamheid hierbij zeker een onderwerp van gesprek zal zijn, ook omdat Nico van mening is dat Thuiswinkel.org een belangrijke rol kan en moet spelen in de verdere verduurzaming van de branche. “Dit doen ze natuurlijk al via het uitstekende initiatief Bewust Bezorgd, maar er mogen wat mij betreft nog wel meer van dit initiatieven komen. De druk op het milieu door de e-commercesector, vooral vanwege het heen en weer sturen van producten, mag van mij namelijk drastisch worden verlaagd. Dit is echter alleen mogelijk als wij ons hier als gehele branche voor inzetten”, besluit Nico.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Ondernemers- en consumentenorganisaties bezorgd over onveilige en oneerlijke handelspraktijken
Gepubliceerd op 11 juli 2024Gisteren uitten verschillende ondernemers- en consumentenorganisaties hun zorgen in o.a. een brief aan de Minister van Economische Zaken over de oneerlijke handelspraktijken van spelers van buiten de EU die zich op de Europese consument richten, met name Aziatische platforms.
-
Het succesvol navigeren op marketplaces: Concrete tips voor verkopers
Gepubliceerd op 28 juni 2023KennisartikelIn dit artikel geven verschillende experts van ShoppingTomorrow concrete tips om verkopers te helpen succesvol te zijn op marketplaces en optimaal te profiteren van deze groeiende markt.
-
ACM komt met leidraad over regels voor platformen en online ondernemers
Gepubliceerd op 14 april 2023CategorieDe ACM publiceert leidraad over regels voor platformen
-
ACM bereidt zich voor op toezicht nieuwe EU-regels digitale economie
Gepubliceerd op 14 april 2023De ACM bereidt zich voor op de grote veranderingen die eraan komen door nieuwe Europese regels voor het toezicht op de digitale economie.