Beerwulf: van tegendraadse startup naar marktleider in twee jaar tijd (1/2)
Bijgewerkt op: 10 februari 2021
Beerwulf is inmiddels een grote naam binnen de online bierhandel. Sterker nog, het bedrijf is sinds de livegang van de eerste webshop in maart 2017 al uitgegroeid tot de Nederlandse marktleider op dit gebied. Natuurlijk zijn ze binnen het bedrijf trots op deze snelle groei, maar ze zijn nog lang niet klaar. Wij willen ook binnen Europa de marktleider in de online verkoop van speciaalbier worden”, vertelt Sebastiaan Berkvens, Co-founder en Head of Retention bij Beerwulf, die daarmee zijn ambities niet onder banken of stoelen steekt.
“De eerste plannen voor Beerwulf ontstonden begin 2016, toen we nog werkzaam waren bij Heineken”, begint Sebastiaan zijn verhaal over het ontstaan van de online speciaalbierverkoper. “We zochten iets waarmee we in konden springen op twee trends die we zagen: de populariteit van digital commerce bleef groeien en er was een flinke toename in de verkoop van speciaalbier. Met Beerwulf sloegen we dus twee vliegen in één klap. Het plan werd door de directie van Heineken goedgekeurd, op voorwaarde dat het bedrijf los van de biergigant werd opgericht. Ze bleven als Angel Investor wel betrokken bij het project, maar verder staat Beerwulf helemaal op eigen voeten.”
(Internationale) groei
Met zo’n grote investeerder aan hun zijde heeft Beerwulf in bijzonder korte tijd de Nederlandse online biermarkt kunnen veroveren. “Aan het einde van 2016 bestond ons team uit acht personen en nu hebben we al meer dan veertig werknemers. Daarnaast bieden we op dit moment 873 verschillende bieren aan in Nederland, die overigens allemaal door onze biersommeliers worden getest voordat ze in de verkoop gaan. Dit aanbod wisselt per land waarin we actief zijn, want elk land heeft zo z’n eigen behoeften.”
En het feit dat Beerwulf inmiddels ook al actief is in landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Frankrijk, laat zien dat het bedrijf niet het geijkte pad van een starter heeft gevolgd. “Nee zeker niet”, beaamt Sebastiaan. “Anderen verklaarden ons zelfs voor gek dat wij in 2017 al naar andere landen uitbreidden. ‘Zorg eerst maar dat je in Nederland voet aan de grond krijgt’ was vaak het goedbedoelde advies. Maar dat tegendraadse past wel binnen onze cultuur en heeft uiteindelijk ook heel goed uitgepakt, want ook in de andere landen maken we een sterke groei mee. Vooral in het Verenigd Koninkrijk doen we goede zaken en daar openen we dan ook in augustus een lokaal warehouse, zodat we er sneller aan de behoeften kunnen voldoen.”
Klant is koning bij Beerwulf
Op de vraag wat Beerwulf zo anders maakt dan de concurrentie, is Sebastiaan helder: “We onderscheiden ons via ons zeer uitgebreide assortiment, onze prijzen en een uitstekende klantervaring. Daarnaast staat service hoog bij ons in het vaandel. Klanten moeten tevreden zijn met de service die we verlenen en met ons product. Daarom doen wij bijvoorbeeld niet moeilijk bij retouren en hebben we voor alle landen waarin we bier bezorgen een klantenservice in hun eigen taal. Hiermee willen we ervoor zorgen dat alles vlekkeloos wordt afgehandeld.”
“Een mooi voorbeeld van onze intentie om klanten zo goed mogelijk te helpen, vond plaats rond Vaderdag 2017. We waren net begonnen en hadden te maken met een enorme vraag, waardoor we helaas nog niet al onze beloften konden waarmaken. Een van onze klanten wilde zijn opa verrassen met een van onze pakketten, maar om een of andere reden, was zijn bestelling niet op tijd aangekomen. Een koerier sturen had helaas geen zin meer, waarop een van onze managers zelf in Utrecht in de auto is gesprongen om het pakket alsnog af te leveren in Den Helder. Dit is helaas niet altijd mogelijk, maar we waren blij dat we onze fout konden recht te zetten en deze toch klant konden helpen.”
Deel 2
Het interview met Sebastiaan gaat nog verder. Ben je benieuwd naar de duurzame logistiek en de toekomstplannen van Beerwulf en de toegevoegde waarde van het Thuiswinkel Waarborg? Klik hier om het tweede deel van het interview te lezen.