Bestelknop moet aan wettelijke eisen voldoen
Bijgewerkt op: 17 september 2024

Als gevolg van de uitspraak van de Europese rechter (arrest Fuhrmann-2) moeten rechters in Nederland de bestelknop beoordelen uitsluitend aan de hand van de tekst op de bestelknop. De omstandigheden van het bestelproces, zoals tekst rond de bestelknop, mogen niet in deze beoordeling worden meegenomen. De uitspraak van de Europese rechter heeft grote gevolgen. In verschillende rechtszaken heeft de Nederlandse rechter bepaald dat het aankoopbedrag (plus rente, incasso- en proceskosten) moet worden terugbetaald als de bestelknop niet aan de wettelijke eisen voldoet.
Bestelknop ‘Doorgaan’ afgekeurd
In een zaak tegen Vakantiediscounter heeft een rechter op 24 mei 2024 geoordeeld dat een knop met de tekst ‘Doorgaan’ niet aan de wettelijke eisen voldoet. en dat het door de klant betaalde bedrag voor de pakketreis moet worden terugbetaald. Het gaat in deze zaak om de bestelknop bij de door de klant gekozen betaalmethode iDeal. Na het kiezen van deze betaalmethode moet de klant de bank selecteren. Daaronder staat een grote roze knop met daarop de tekst ‘Doorgaan’. Na het klikken op deze knop wordt de website van Vakantiediscounter verlaten en doorgelinkt naar de betaalomgeving van de geselecteerde bank.
Bestelproces eindigt met klikken op de bestelknop
Het bestelproces van de consument eindigt met het klikken op de bestelknop. Het moet glashelder zijn dat klanten bij het klikken akkoord gaan met een aankoopverplichting. Vakantiediscounter stelde dat door het klikken op de knop nog geen boeking en geen betaalverplichting wordt aangegaan. Een boeking komt pas tot stand na afronding van de betaling. De rechter volgt Vakantiediscounter niet in dit standpunt. Het bestelproces eindigt juist met klikken op de knop en hierdoor is er een definitieve boeking tot stand gekomen. Daarna wordt de klant doorgeleid naar de betaalomgeving van de bank en wordt de website en het bestelproces van Vakantiediscounter verlaten. De rechter wijst er ook op dat de klant in de laatste stap van het bestelproces een vinkje moet plaatsen bij de tekst dat dit een definitieve boeking is.
De rechter oordeelt dat de bestelknop met de tekst ‘Doorgaan’ niet voldoet aan de wettelijke eisen. Vakantiediscounter moet het door de klant betaalde bedrag terugbetalen.
Aanstaande ontwikkelingen
In de zaak van Vakantiediscounter heeft de reis niet plaatsgevonden. Bij de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, ligt een zaak om te beoordelen of de verkoper recht heeft op een vergoeding, als de rechter oordeelt dat bestelknop niet voldoet aan de eisen en het aankoopbedrag moet worden terugbetaald. In die zaak gaat het om een opleiding die de klant heeft kunnen volgen en studiemateriaal dat de klant heeft ontvangen, terwijl de rechter heeft vastgesteld dat de bestelknop niet aan de eisen voldoet en de klant recht op terugbetaling van (een deel van) het aankoopbedrag.
En in een andere zaak buigt de Hoge Raad zich over of de tekst ‘bestelling plaatsen’ op de bestelknop voldoet aan de wettelijke eisen. Zie ook ons eerdere artikel waarin wij aanknopingspunten geven voor de tekst op de bestelknop.
Thuiswinkel.org
Heb je nog vragen? Neem contact op met de juristen van Thuiswinkel.org via juridisch@thuiswinkel.org. Maak shoppen slimmer!
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.

Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Europese Commissie presenteert Werkprogramma Ecodesign 2025-2030
Gepubliceerd op 8 mei 2025De EU presenteert ecodesignplan 2025-2030 met strengere eisen voor producten om de circulaire en energie-efficiënte economie te versnellen.
-
Achteraf betalen onder de loep: wat zegt de rechter over het verdienmodel?
Gepubliceerd op 8 mei 2025Achteraf betalen groeit, maar transparantie verschilt per aanbieder. Rechtbanken oordelen wanneer sprake is van consumentenkrediet.
-
NCSC en DTC lanceren gezamenlijke basisprincipes voor digitale weerbaarheid van bedrijven
Gepubliceerd op 22 april 2025CategorieHet Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) introduceren een vernieuwde, set basisprincipes om de digitale weerbaarheid van Nederlandse bedrijven te versterken.
-
Wetgeving in e-commerce: dit moet je weten in 2025
Gepubliceerd op 10 april 2025CategorieVincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, sprak op de Webwinkel Vakdagen 2025. We bespreken in dit artikel de belangrijkste inzichten.