Bever behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: Samen naar een Duurzamere Toekomst

Categorie
Gepubliceerd op: 13 augustus 2024
Bijgewerkt op: 13 augustus 2024
Bever 800 X 400 (1)

Bever is een bekende retailer op het gebied van outdoor en avontuurlijke kleding en uitrusting. Het bedrijf biedt een breed scala aan producten die gericht zijn op het verbeteren van de outdoor-ervaring, van kleding en schoenen tot kampeerspullen en accessoires. Duurzaamheid is diep geworteld in het DNA van Bever en ze zijn dagelijks bezig met het verbeteren en mooier maken van de wereld. Frederique Oudkerk, die ons te woord staat, vertelt meer over het proces van de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering en Bever’s toewijding aan duurzaamheid.

Wat motiveerde jullie om deel te nemen aan de duurzaamheidscertificering van Thuiswinkel.org?

"Als Bever zit duurzaamheid in ons DNA: we zijn elke dag bezig de wereld een stukje beter en mooier te maken. Een duurzaamheidscertificering is daar een mooie erkenning voor, dus het was bijna logisch hier aan deel te nemen," legt Frederique uit. "Voor ons is duurzaamheid niet slechts een doel, maar een kernwaarde die verweven is in alles wat we doen. Deze certificering helpt ons om dat nog duidelijker te communiceren naar onze klanten en stakeholders."

Hoe verliep het certificeringsproces voor jullie bedrijf?

"In ons bedrijf zijn we dagelijks bezig met duurzaamheid dus het is eigenlijk overal in onze processen verweven. Het is ook niet dat we nieuwe activiteiten hebben moeten opstarten. Het was vooral een kwestie van documenteren en verfijnen. Dus dat ging soepel. Weinig tegenslagen eigenlijk," vertelt Frederique. "We hebben veel bestaande initiatieven en processen kunnen gebruiken, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigde. De grootste uitdaging was het verzamelen van gedetailleerde documentatie om aan te tonen hoe diepgaand duurzaamheid in onze organisatie is geïntegreerd."

Wat waren de grootste uitdagingen die jullie tegenkwamen tijdens het certificeringsproces?

"Sommige criteria hadden wat aanscherping nodig, omdat we uit onze ervaring zagen dat ze niet direct duurzaamheid als belang behartigden. En het documenteren van onze eigen activiteiten en KPI's was het meeste werk," geeft Frederique aan. "Hoewel we dagelijks bezig zijn met duurzaamheid, vroegen bepaalde aspecten van de certificering om extra aandacht en verfijning van onze procedures en documentatie. Dit was een leerzaam proces dat ons inzicht gaf in waar we nog kunnen verbeteren."

Wat heeft de certificering jullie gebracht?

"Het heeft ons wat leuke PR gegeven en we zijn er enorm trots op," zegt Frederique enthousiast. "We zijn wat gestructureerder verder gegaan met hoe we het topic als centraal punt monitoren. Elk van de afdelingen had het verweven in de activiteiten, maar dit hebben we nu ook meer samengebracht als één projectteam op duurzame optimalisaties. Een leuk feitje: we hebben de award bij de receptie staan om zo te laten zien dat we trots zijn op dit resultaat."

Op welke van de zes pijlers hebben jullie de grootste slag geslagen?

"Zelf hebben we vooral de grootste slag weten te slaan in Circulaire Economie en de algehele vermindering van niet-duurzame output en activiteiten die wij als retailer in de keten van consumentenproducten veroorzaken. Denk aan onze repair- en onderhoudsactiviteiten, samenwerkingen met niet-duurzame partijen verminderen (vooral suppliers), vermindering van onnodige productbewegingen, verduurzaming in ons vastgoed, etc.," vertelt Frederique. "Dankzij de certificering hebben we meer inzichten verkregen in samenwerking met derde partijen."

Hoe denken jullie dat de duurzaamheidscertificering bijdraagt aan de bredere duurzaamheidsdoelen van de e-commerce sector?

"De certificering is een mooie opstart voor bedrijven die moeite hebben dit van de grond te krijgen; het is namelijk veel en het is complex. Dat resulteert in dat je niet weet waar je moet beginnen en dus niets doet. Deze certificering helpt daarmee," zegt Frederique.

Wat zouden jullie aanbevelen aan andere bedrijven die overwegen om deel te nemen aan de duurzaamheidscertificering?

"Ga gewoon van start! Het hoeft niet altijd een grote investering te zijn. Houd je activiteiten tegen het licht en definieer welke rol je kunt pakken als bedrijf in de keten. Als winkelier ben je doorgaans niet de grootste verspiller; producenten en logistiek zijn van veel grotere aard. Als we als keten aan de slag gaan, zijn we goed bezig," adviseert Frederique.

Maak shoppen duurzamer

We nodigen je uit om ook van start te gaan en deel te nemen aan de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Maak shoppen duurzamer met Thuiswinkel.org! Wil je meer weten over de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering? Bezoek dan onze pagina of neem contact op met onze expert.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Frederique Oudkerk
Frederique Oudkerk

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp