Blog: Uitgestelde levering en door klant ingeschakelde derde
Bijgewerkt op: 26 november 2021
Voor sommige producten schakelen consumenten derden in om het product te installeren. Denk aan een monteur om een bad, radiator of een schutting te plaatsen. De consument maakt met de monteur een afspraak op basis van de leverdatum die met de verkopende webwinkel is afgesproken. Webwinkels weten dat het soms voorkomt dat door verschillende oorzaken de afgesproken leverdatum niet kan worden gehaald. Bijvoorbeeld omdat de leverancier het product niet op voorraad heeft, niet het juiste product levert of omdat wat de leverancier levert niet de juiste kwaliteit heeft. Dit heeft ook gevolgen voor de door de consument ingeschakelde derden. Die afspraak moet worden afgezegd en er moet een nieuwe afspraak worden gemaakt, waardoor de consument extra kosten heeft.
Communicatie over de levertijd
Het is dan essentieel dat de webwinkel tijdig en volledig communiceert met de consument over de vertraagde levering. Daarbij kan de webwinkel eventueel een vervangend product aanbieden, dat wel direct leverbaar is. Verder adviseren wij dat de consument wordt aangeraden een derde nog niet in te schakelen totdat de levering daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, of om de consument erop te wijzen dat voor zijn rekening komt als er een derde wordt ingeschakeld voordat de levering heeft plaatsgevonden. Dit moet dan worden gedaan vóórdat de consument de bestelling plaatst.
Duidelijke vermeldingen op de website
De Geschillencommissie Thuiswinkel heeft onlangs een uitspraak gedaan. Geschillencommissie Thuiswinkel oordeelde dat de oorzaak voor het niet kunnen leveren niet rechtstreeks aan de webwinkel kon worden toegerekend. Daarnaast werd geoordeeld dat de webwinkel niet schadeplichtig was, omdat deze de consument vóór het doen van de aankoop had aangeraden om geen derde in te schakelen totdat de levering had plaatsgevonden. De consument had dit toch gedaan. Volgens de Geschillencommissie komt dit voor zijn rekening. De webwinkel diende wel een vergoeding aan de consument te betalen voor het ondervonden ongemak. De afspraak voor de levering kon namelijk enkele keren niet doorgaan en de webwinkel heeft in de communicatie niet steeds adequaat opgetreden.
Thuiswinkel.org adviseert dan ook dat webwinkels duidelijk op de website vermelden dat consumenten nog geen derden moeten inschakelen vóórdat zij het product hebben ontvangen en hebben gecontroleerd.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Je webshop voorbereiden op de feestdagen?
Gepubliceerd op 5 november 2024Of je nu al jarenlang een webshop runt of net begonnen bent, een goede voorbereiding is essentieel om de feestdagenperiode soepel te laten verlopen. Onze business partner PostNL helpt met 5 tips.
-
Veilig online shoppen tijdens de feestdagen
Gepubliceerd op 5 november 2024CategorieTijdens de feestdagen zien we een toename van het aantal online bestellingen, maar ook een toename in het aantal malafide shops. Lees de 5 tips zodat jij veilig online kan shoppen.
-
ACM waarschuwt in campagne: "klik niet meteen op die bestelknop! Eerst checken, dan bestellen"
Gepubliceerd op 1 november 2024De ACM waarschuwt in campagne voor tijdens de feestdagen: klik niet meteen op die bestelknop! Eerst checken, dan bestellen". Thuiswinkel.org steunt deze actie.
-
Regelgeving van/voor-prijzen
Gepubliceerd op 30 oktober 2024KennisartikelDe regelgeving over van/voor-prijzen is ingegaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.