Boom uitgevers Amsterdam: “Wij zijn zowel uitgever als webshop”
Bijgewerkt op: 11 maart 2021
Boom uitgevers Amsterdam is een onderdeel van Boom, dat al 180 jaar bestaat. Boom uitgevers Amsterdam bestaat sinds 1948 en geeft non-fictie over allerlei onderwerpen uit. Deze uitgaven zijn natuurlijk te vinden in de boekhandel, maar ook in hun eigen webshop. We spreken Merel Nieuwenhuis, (online) marketingcoördinator bij Boom uitgevers Amsterdam, over de eigen webshop, de coronacrisis en hun toekomstplannen.
Kun je kort wat vertellen over jullie organisatie?
“Boom is een modern uitgeversbedrijf met gerenommeerde publicaties, waarin cultuur, educatie, wetenschap en professie een leidende rol spelen. In totaal werken er bijna 300 professionals vanaf diverse locaties in Nederland aan de uitgaven. Ik werk bij Boom uitgevers Amsterdam, wat dus valt onder de paraplu van Koninklijke Boom uitgevers. Als uitgever publiceren we natuurlijk gedrukte boeken en tijdschriften, maar we doen ook veel, en steeds meer, digitaal. Denk hierbij aan e-books, apps, online communities van experts en online platformen.”
Boom uitgevers Amsterdam publiceert uitgaven in de volgende thema’s:
- Filosofie
- Geschiedenis
- Psychologie en Psychiatrie
- Management
- Coaching
- Hoger onderwijs
- Nederlands leren in inburgeren (Nederlands als 2e taal)
- Primair en Voortgezet onderwijs (Boom test onderwijs)
Wat is de reden dat jullie een eigen webshop hebben, naast de verkoop in boekhandels? En wat levert dit jullie op?
“De laatste jaren merkten we al dat webshops steeds belangrijker voor ons werden. Met onze eigen webshop hebben we direct contact met de klant en kunnen we onze klant beter leren kennen en bedienen. Zo verkopen we ook boeken van andere uitgevers om de klant zo goed mogelijk te bedienen. Daarnaast komen niet al onze boeken in de stenen boekhandel terecht, omdat er simpelweg geen plaats is. In onze eigen webshop is die ruimte er wel en kunnen we per thema ook onze auteurs de aandacht geven die ze verdienen.”
Heeft de coronacrisis een grote impact op jullie gehad?
“Onze webshopomzet is gegroeid tijdens de coronacrisis, maar de omzet in de boekhandel is juist wat teruggelopen, al zijn er nog steeds vakgebieden die het ook in de boekhandel heel goed blijven doen. Wij hebben de fysieke boekhandel dus ook echt nodig en ondersteunen hen waar we kunnen. Over het algemeen is de boekomzet het afgelopen jaar eigenlijk een stijgende lijn geweest; de informatiebehoefte is er dus nog steeds.”
“Voorheen organiseerden we ook events, maar daar zijn we helaas nu mee gestopt. Dat heeft in die zin ook impact op ons als uitgeverij gehad. Dit hebben we opgepakt door het organiseren van online masterclasses en het geven van webinars.”
Jullie doen ook veel digitaal. Welke ontwikkelingen zien jullie binnen de e-commercemarkt die belangrijk zijn voor jullie?
“Klanten bestellen meer en meer online en de klant wordt ook steeds belangrijker in de e-commercemarkt. Het klantcontact en de klant centraal stellen is inmiddels essentieel. Wij zorgen er daarom voor dat de basisdingen in onze webshop in orde zijn, zoals: ‘Vandaag besteld, morgen in huis’, ‘Boven de € 20,- geen verzendkosten’ en ‘Bestellen zonder account’. We zijn dus vooral bezig om het voor onze klant gemakkelijker te maken bij ons online te shoppen.”
Wat onderscheidt jullie van de concurrent?
“Omdat wij zowel uitgever zijn als webshop, zien we de boekhandel en andere webshops niet per se als concurrent; wij hebben die kanalen ook nodig voor de afzet van onze producten. Bol.com en Managementboek zijn bijvoorbeeld belangrijk voor ons en onze auteurs.”
“Wat wel in ons voordeel spreekt, is dat wij direct in contact staan met de auteurs en hen ook kunnen inzetten en direct met ze kunnen schakelen. De andere zaken, zoals verzendtijd en prijs, zijn overal hetzelfde. In principe kunnen we ons in verband met de wet op de vaste boekenprijs namelijk niet onderscheiden via prijs. We onderscheiden ons natuurlijk wel via content.”
“Met behulp van contentmarketing proberen wij ook hoger te komen in SEO. Door content te creëren met auteurs en eigen content te publiceren kunnen we ook nog concurreren, omdat onze vindbaarheid hierdoor beter is.”
Hoe ziet de toekomst eruit voor jullie?
“Steeds meer zal digitaal gaan; digitaal en een directe relatie met de klant wordt steeds belangrijker voor het uitgeven. Er zal altijd nog behoefte zijn aan boeken, want boeken en digitaal vullen elkaar aan. Boomportaal is het platform waar alle content van Boom samenkomt. Je kunt hierop als bedrijf een abonnement nemen en per vakgebied en onderwerp alles vinden. Boomportaal is in feite al onze content vanuit de boeken, maar dan in digitale vorm. Hiermee brengen we dus alle content bij de eindgebruiker. In de toekomst zal dit platform belangrijker en ook groter worden en de vakgebieden zullen ook verder uitbreiden.”
Wat is voor jullie de belangrijkste reden geweest om lid te worden van Thuiswinkel.org?
“Het keurmerk is onmisbaar in deze tijd. Wij vinden het belangrijk dat de consument zich veilig voelt bij ons en willen vertrouwen uitstralen. Daarnaast kunnen we ook meer informatie ophalen bij Thuiswinkel.org, wat voor ons een fijn bijkomend voordeel is. Zo hebben we zelf geen jurist in huis, maar kunnen we zaken eenvoudig toetsen bij Thuiswinkel.org.”