Thuiswinkel.org ondersteunt brief ‘Am I a VLOP?’
Bijgewerkt op: 7 februari 2022
Thuiswinkel.org heeft een brief van VeePee en enkele Franse webwinkels medeondertekend. De brief ‘Am I a VLOP?’ gaat in op de DSA en de zorgen die de webwinkels hebben over de definitie van de zogenaamde ‘actieve ontvanger’.
De DSA heeft een hoofdstuk over "beperking van systeemrisico's" dat gericht is op Very Large Online Platforms (VLOP's). Elk platform met meer dan 45 miljoen "actieve afnemers van de dienst" kan worden beschouwd als een VLOP. Wij staan volledig achter dit idee om de bescherming van klanten in de EU te verbeteren, maar niet achter de definitie van een actieve gebruiker.
Iedereen is een actieve ontvanger volgens de definitie
In teksten van de Europese raad wordt een "actieve ontvanger" gedefinieerd als elke persoon die toegang heeft tot een interface van het platform, ongeacht het doel of de dienst die door het platform wordt aangeboden. Een dergelijke definitie maakt geen verschil tussen een gebruiker van sociale media en een op transacties gebaseerde platformbezoeker: alle bezoekers worden als actief beschouwd, ongeacht of ze daadwerkelijk deelnemen aan een transactie die ze aan potentieel risico blootstelt. Dit zou uiteraard zeer onwenselijk zijn voor een groot deel van onze leden omdat zij hierdoor ineens ook onder het toepassingsbereik van de DSA vallen.
Deze definitie heeft niets te maken met het begrip "actief zijn" en doet een ongefundeerde aanname op systeemrisico's op elk middelgroot platform. Als je uitgaat van een gemiddeld conversieratio in de in e-commerce van 3%, dan is het ruwweg 97% van het verkeer dat ten onrechte als "actief" zou worden beschouwd.
Thuiswinkel.org en onze koepelorganisatie Ecommerce Europe delen het standpunt zoals verwoord in de brief ‘Am I a VLOP’. Wij verzoeken aan de onderhandelaars in de triloog (Europese Raad, Europees Parlement en Europese commissie) de definitie van de "actieve afnemer van de dienst" in een gedelegeerde handeling vast te leggen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was in het voorstel van de Commissie. Alleen een gedelegeerde handeling kan gedetailleerd genoeg beschrijven wat een gebruiker "actief" maakt met betrekking tot de dienst die wordt aangeboden door elke tussenpersoon, rekeninghoudend met de specificiteit van elk huidig en toekomstig model.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?