CEO Signify: “Ledlampen zorgen voor een lastenverlichting”
Bijgewerkt op: 28 april 2021

Een van de keynotesprekers tijdens Shopping Today afgelopen donderdag was Hellen van der Plas, CEO van Signify Benelux. Voor de naamsverandering in 2018 maakte het bedrijf internationaal naam als Philips Lighting en daarmee kon het voortborduren op de heritage van Philips. In haar presentatie vertelde Hellen over the meaning of light en alle mogelijkheden die het biedt.
Alles valt en staat met licht, begint Hellen. Zonder licht groeit en gebeurt er niks. Dat is altijd al zo geweest, maar de rol van licht is over de laatste jaren wel enorm veranderd. De mogelijkheden van licht binnen ons dagelijks leven nemen namelijk hals over kop toe. Op elk moment van de dag kan het juiste licht je functioneren verbeteren, bijvoorbeeld via een wake-up light om rustig wakker te worden, slimme autolampen die automatisch dimmen als het buiten lichter wordt en lampen die via geofencing aangaan zodat je nooit meer in een donker huis thuiskomt.
Duurzame verlichting
Licht wordt dan ook steeds dymischer en slimmer. En dat heeft ook een positieve uitwerking op het milieu. Denk maar aan de slimme straatverlichting die pas aangaat als er iemand loopt of rijdt of aan de dynamische verlichting die pas aangaat als er mensen in een ruimte zijn. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Ook de shift naar ledverlichting door zowel consumenten, gemeenten als het bedrijfsleven, zorgt voor een enorme lastenverlichting op het milieu.
Geen bezit, maar gebruik
Hellen vertelde dat de markt voor verlichting enorm is veranderd over de jaren. Niet alleen willen klanten andere producten, ook de concurrentie komt vanuit nieuwe hoeken. Daarom blijft Signify ook vernieuwen en transformeert het steeds meer van een hardware company naar een Internet of Things-bedrijf. Hierbinnen zijn drie aspecten van belang:
- Diensten: voor alles worden inmiddels abonnementen verkocht, dus waarom niet voor licht? Signify onderzoekt de mogelijkheden om licht te verkopen in plaats van lampen. Voor winkels zou het ideaal zijn om bijvoorbeeld elke drie jaar met trends mee te kunnen gaan en dat dan niet steeds het hele interieur en verlichting opnieuw aangeschaft hoeft te worden.
- Open systemen: Philips Hue, de slimme verlichting voor consumenten, is hier een goed voorbeeld van. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de kleuren en warmte van je verlichting aanpassen aan je televisie of apps. Het mooie is dat er inmiddels al meer dan duizend apps van derden zijn waarmee je Philips Hue kunt bedienen, waaronder een disco-app en een app van het doveninstituut.
- Lifi: de technologie waarbij ledlampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. Lifi is net als wifi in staat om data met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met internet verbinden.
Trends in retail
Hellen sloot haar keynote af met een drietal lichttrends binnen retail:
- Digital store: 50% van de Nederlandse consumenten wordt online beïnvloed bij shoppen, maar nog steeds koopt een groot deel offline. In de fysieke winkel kun je licht gebruiken als gps, zodat je klanten hun producten gemakkelijk kunnen vinden, en om heatmaps te creëren. Op deze manier kun je net als in webwinkels duidelijk zien waar de klanten komen en hoe je daarop in kunt spelen.
- Sustainable store: met duurzame (led)verlichting zorg je voor een betere verlichting van je (vers)producten, verlaag je je footprint en druk je de kosten.
- Experience store: door de juiste verlichting in je etalage kun je 19% meer mensen in je winkel krijgen. Bij een gelijkblijvende conversie kun je met de juiste verlichting dus voor een significante omzetverhoging zorgen.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025
Gepubliceerd op 7 april 2025KennisartikelHoe zorg je dat duurzaam ondernemen écht iets oplevert? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.
-
Hoe kan Boxo de leden van Thuiswinkel.org verder helpen?
Gepubliceerd op 21 maart 2025Boxo zet zich in voor een circulair retoursysteem waarmee webwinkels eenvoudig kunnen overstappen op herbruikbare verzendverpakkingen.
-
Circulariteit: naar een rond verhaal voor e-commerce
Gepubliceerd op 20 maart 2025KennisartikelDuurzaamheid is allang geen bijzaak meer. Het is een hoofdzaak geworden, een onderwerp dat alle ondernemers aangaat en een speerpunt van Thuiswinkel.org.