Coalition of Change: Wrap-up

Categorie
Gepubliceerd op: 1 oktober 2024
Bijgewerkt op: 1 oktober 2024
Website Posts (17)

Op 26 september 2024 vond de vierde editie van de Coalition of Change plaats. Een groeiende beweging waarin we met welwillende ondernemers in discussie gaan over de toekomst van de e-commercesector, wat daarvoor nodig is en wat Thuiswinkel.org daar vandaag in kan betekenen. De avond kende drie thema’s: uitkomsten van Prinsjesdag, leiderschap en inzet van Artificial Intelligence.

Politieke reflectie

Samen met Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland, keken we terug op Prinsjesdag en de plannen van het nieuwe kabinet. En natuurlijk welke impact dit heeft op de e-commercesector. We zijn tevreden dat het kabinet de lastenverzwaringen wil terugdraaien en met aandacht voor het verminderen van de enorme regeldruk. Tegelijk zien we helaas dat een lange termijnvisie op innovatie en onderwijs mist. Veel ondernemers kunnen geen personeel krijgen, daarom is het zaak dat we als sector komen met een visie op de banen van morgen, wat daar nu voor nodig is en hoe we daar samen in op kunnen trekken. De conclusie is om niet te wachten op de politiek, maar te kijken naar welke stappen we nu kunnen zetten.

Leiderschap in transitie

Vervolgens gaf innovatiestrateeg Jempi Moens een inspirerende keynote over het succesvol doorvoeren van bedrijfsverandering, met focus op hoe organisaties kunnen veranderen en ontwikkelen op een mensgerichte manier. Dit komt ook terug in zijn recent gepubliceerde boek ZUURSTOF. Moens schetste het beeld dat de meeste bedrijfskundige benaderingen hanteren voor het stellen van doelen, maar dat mensen juist in beweging komen van mensgerichte doelstellingen die onder andere geluk, plezier en eigenaarschap met zich mee brengen.

Artificial Intelligence

Ook aan bod kwam het toepassen van Artificial Intelligence: hoe zetten bedrijven AI in om de productiviteit te verhogen, hoe kan het helpen de klantreis te verbeteren en wat valt er te leren van andere ondernemers? Nathan Poelman, Head of Generative-AI Benelux bij Google, ging hier bevlogen op in. Doormiddel van favoriete use cases illustreerde hij hoe AI zowel leuk als productiviteitsverhogend kan zijn en helpt de klantreis te verbeteren. Hij eindigde zijn presentatie met statistieken over het succesvolle AI-gebruik door spelers van buiten de EU.

Denk mee!

Om te kunnen investeren in de toekomst moeten we wel zorgen voor een gezond bedrijfsleven. Het is van belang om te zien wat we als sector zelf kunnen en van elkaar te leren. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, meedenken of ideeën hebben? Meld je dan hier aan voor onze public affairs nieuwsbrief. Of neem contact op via belangenbehartiging@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Maike Jansen 320 X 320

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp