Consument heeft een wens voor duurzaam verpakken en bezorgen
Bijgewerkt op: 1 augustus 2023

Ieder jaar brengen ShoppingTomorrow en Thuiswinkel.org samen met GfK een consumentenonderzoek over het online shopgedrag uit. Uit het onderzoek van dit jaar is gebleken dat steeds meer consumenten bereid zijn om verpakkingsmaterialen te scheiden en te recyclen. Daarnaast is 33% van de consumenten bereid om de verpakking weer terug te sturen. Eerder bleek al, uit de Thuiswinkel Duurzaamheidsmonitor, dat consumenten een duurzame bezorging steeds belangrijker vinden. In dit artikel duiken we verder in deze inzichten, kijken we naar een aansluitend onderzoek van onze business partner PostNL en kijken we naar welke kansen dit webshops biedt.
Consumenten wil graag meewerken
Uit de Thuiswinkel Duurzaamheidsmonitor kwam naar voren dat de Nederlandse consument het belang ziet van een duurzamere bezorging, en daar actief aan mee willen werken. Zo kiezen ze de producten die ze online kopen zorgvuldig uit, zodat ze die niet retour hoeven te sturen (83%), blijven ze thuis om een pakket aan te nemen als dat duurzamer is (70%) of laten ze het liever bezorgen bij een afhaalpunt en/of pakketautomaat, als dat duurzamer is dan aan huis bezorgen (63%). Ook vinden consumenten duurzame verpakkingen steeds belangrijker. Zo vindt 9 op de 10 consumenten in 2023 minder verpakkingsmateriaal gebruiken een van de belangrijkste manieren waarop webshops kunnen verduurzamen. Dit is significant meer dan in 2021.
Nu blijkt uit het GfK consumentenonderzoek dat de consument bereid is om, na de levering, de verpakkingsmaterialen te scheiden en te recyclen. In totaal is 76% van de consument hier bereid toe en is 33% bereid om, wanneer zij producten thuis laten bezorgen, de verpakking terug te sturen.
Waar moet je opletten?
Maar hoe speel je hier nu op in en waar moet je op letten bij het kiezen van een goede en duurzame verpakking? Hieronder staan enkele tips waar een goede en duurzame verpakking aan moet voldoen:
- Beschermd het product goed en zorgt ervoor dat het product niet beschadigd raakt;
- Vervoert geen overbodige lucht;
- Heeft weinig tot geen opvulmateriaal nodig;
- Is hersluitbaar om als retourverpakking te kunnen gebruiken;
- Is gemaakt van monomateriaal;
- Informeert de consument hoe hij de verpakking moet weggooien;
- Draagt de juiste verzendinformatie;
- Waarborgt de privacy van de consument;
Een duidelijke wens naar een duurzame bezorging
Ook uit recent onderzoek van onze business partner PostNL is gebleken dat de consument een duidelijke wens heeft naar een duurzame bezorging. Uit dit onderzoek is gebleken dat 66% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat een bestelling duurzaam wordt bezorgd. En daarnaast vindt 67% van de consumenten dat webwinkels te veel verpakkingsmateriaal verbruiken. Onlangs is PostNL gestart met een duurzaamheidscampagne, waarin ze zich richten op het bezorgen van meer groene oplossingen.
Met ook nog de bereidheid van de consument om verpakkingsmaterialen te scheiden en te recyclen, of zelfs de verpakkingen terug te sturen, kan je als webwinkel goed inspelen op de wens van de consument, en aan jouw duurzaamheidsdoelstellingen werken. Hierbij is het van belang om de consument aan te moedigen, door bijvoorbeeld duidelijk instructies mee te geven over hoe de verpakking teruggestuurd kan worden.
Naast dat dit bij kan dragen aan jouw duurzaamheidsdoelstellingen, bespaart dit ook nog eens kosten. Want, efficiënt gebruik van verpakkingsmaterialen en het aanmoedigen van recycling leidt tot minder verspilling van materialen en lagere afvalverwerkingskosten, wat de winstmarges kunnen verbeteren.
Thuiswinkel Duurzaamheidsmonitor
Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over een duurzame bezorging? Lees dan de inzichten uit de Thuiswinkel Duurzaamheidsmonitor nog eens door. Ben je benieuwd naar het GfK consumentenonderzoek en de inzichten daarvan?
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.

Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.
-
Online bestedingen Nederlandse consument hoger dan ooit, groeien naar € 36 miljard in 2024
Gepubliceerd op 25 maart 2025CategorieOnline bestedingen en aankopen bij buitenlandse webshops stijgen harder dan bij Nederlandse webshops.
-
Thuiswinkel Markt Monitor 2024
Gepubliceerd op 25 maart 2025DownloadDownload de Thuiswinkel Markt Monitoren van 2024.
-
Hoe kan Boxo de leden van Thuiswinkel.org verder helpen?
Gepubliceerd op 21 maart 2025Boxo zet zich in voor een circulair retoursysteem waarmee webwinkels eenvoudig kunnen overstappen op herbruikbare verzendverpakkingen.