Corona leidt tot zeer gevarieerd omzetbeeld bij webwinkels
Bijgewerkt op: 28 januari 2021
De beperkingen als gevolg van het coronavirus zorgen voor uitersten in online consumentenbestedingen. De crisis zal de online omzet dit jaar zwaar onder druk zetten, met name door significant lagere online bestedingen in mode en door het uitblijven van het boeken van reizen en vakanties. “Webwinkels kunnen in de komende tijd echter een vitale rol spelen in het onwenselijke scenario van een totale lockdown”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.
Impact door thuis zijn
De beperkingen waar consumenten mee te maken hebben, zorgen momenteel voor een groei van vele tientallen procenten in segmenten als eten en drinken, gezondheids- en verzorgingsproducten en producten die bijdragen aan thuiswerken en -educatie (zoals laptops, tablets, computerschermen, kabels en bureaustoelen) en thuis zijn (zoals vriezers). In segmenten als sportartikelen en doe-het-zelfproducten en is er nu sprake van een groei in de dubbele cijfers. Ook platformen doen het goed in deze crisistijd, getuige het aantal stijgende aanvragen van verkopers om toe te treden op platformen als bol.com en Thuisbezorgd.nl. Sectoren als mode en schoenen krijgen harde klappen te verwerken en in de reissector is zelfs sprake van een totale vraaguitval.
Lockdown
Anders dan in veel omringende landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Oostenrijk) gaat het Nederlandse regeringsbeleid vooralsnog niet uit van een verregaande lockdown. “Het sluiten van de winkels in de winkelstraat is hét schrikbeeld voor de Nederlandse retailsector. Dit zou een laatste redmiddel moeten zijn. Webwinkels en fysieke winkels met afhaalpunten kunnen in een lockdown-situatie echter een vitale rol spelen”, aldus Jongen die tevens president is van Ecommerce Europe, de Europese belangenvereniging van honderdduizenden webwinkels. “In de landen om ons heen zien we webwinkels en platformen deze rol al vervullen. Winkels die een gereguleerde manier van afhalen in de winkelstraat kunnen bieden, mogen hiervoor open blijven. Webwinkels en pakketleveranciers werken dag en nacht samen om overal in Europa de uitdaging aan te gaan producten en diensten aan consumenten thuis te blijven leveren.”