Dag van de Ondernemer: een ode aan ondernemerskracht

Gepubliceerd op: 15 november 2024
Bijgewerkt op: 15 november 2024
Ondernemerschap

Vandaag, op 15 november, vieren we de Dag van de Ondernemer. Een dag om stil te staan bij de onmisbare bijdrage van ondernemers aan onze maatschappij en economie. Want ondernemen gaat over meer dan winst maken. Het gaat over innovatie, werkgelegenheid en het bouwen aan een sterke toekomst. Daarom staat ook Thuiswinkel.org stil bij deze dag, samen met haar MKB-leden.

Samen met MKB-Nederland en Meta organiseerden we een inspirerend werkbezoek aan Prins Petfoods. Marlou Mulders, commercieel directeur bij Prins, verwelkomde ons samen met Jan Valize (PVV), Henk Vermeer (BBB), Thera Strietman (CEO Pink Gellac), Niek Veendrick (CEO Stoov) en de medeorganisatoren Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland) en Geraldina Bouma (Meta). Het programma bestond uit een rondleiding in de fabriek, het verpakkingscentrum en het logistieke hart van Prins. Daarna volgde een rondetafelgesprek met de Kamerleden.

Waardering en zorgen: wat speelt er bij ondernemers?

Het gesprek begon met een blijk van waardering vanuit Leendert-Jan. Ondernemers dragen enorm bij aan de maatschappij, zowel economisch als sociaal, door het creëren van werkgelegenheid en het stimuleren van innovatie. Toch blijven er belangrijke thema’s die aandacht verdienen:

  • Oneerlijke concurrentie uit niet-Europese landen: Belangrijk onderwerp van gesprek is de oneerlijke concurrentie die veel ondernemers ervaren. Er zijn spelers van buiten Europa die zich niet aan dezelfde wet- en regelgeving houden. Bijvoorbeeld op het gebied van productveiligheid, consumentenbescherming en milieuvereisten. De non-compliance brengt niet alleen risico’s met zich mee, maar zet ook onze ondernemers op achterstand.
  • Meer innovatiekracht voor het mkb: er is een duidelijke focus nodig om de innovaties van grote bedrijven door te vertalen naar het mkb. Het is van belang dat deze bedrijven ook toegang hebben en ondersteuning ervaren vanuit de overheid om de transitie door te zetten. Zo kunnen ze floreren op het gebied van duurzaamheid en kunnen ze uitdagingen op de arbeidsmarkt beter aanpakken, zodat ook zij nog meer stappen vooruit kunnen zetten.
  • Toenemende regelgeving: De enorme berg aan wetten en regels maakt ondernemen in Nederland steeds lastiger en minder aantrekkelijk. Het is cruciaal dat Europese wetgeving eenduidig wordt toegepast. In Nederland zorgen veel factoren voor een verslechterend ondernemersklimaat, waardoor investeringen teruglopen. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze internationale concurrentiepositie.

Samen vooruit

Ondernemerschap is een sleutel tot groei en vernieuwing. Maar dat kan alleen als ondernemers de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn: creëren, innoveren en bouwen aan een sterke toekomst.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp