De belangrijkste corona-inzichten per land
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, heeft deze week de resultaten van haar tweede onderzoek naar de impact van corona op e-commerce gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de meeste Europese landen zijn begonnen met een exitstrategie, dat de meeste webwinkeliers nog uitdagingen ervaren met hun supply chain en dat de meeste respondenten tevreden zijn met het optreden van hun regeringen. Daarnaast biedt het onderzoek een praktisch overzicht van de belangrijkste corona-gerelateerde informatie per land.
Toen Ecommerce Europe eind maart haar eerste onderzoek uitvoerde, zaten de meeste landen binnen de EU in een strikte lockdown. Uit het tweede onderzoek komt naar voren dat de Europese economieën voorzichtig een versoepeling aan het doorvoeren zijn, want 95% van de respondenten geeft aan dat hun land met een exitstrategie bezig is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de komende weken in het gros van de landen fysieke winkels, kroegen en restaurants hun deuren weer mogen openen, dat contactberoepen hun werk weer mogen uitvoeren en dat de scholen weer opengaan.
Supply chain en noodpakketten
Een belangrijk gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is dat bedrijven problemen ervaren in hun supply chain. Waar in maart nog 60% van de respondenten van het onderzoek aangaf dat zij supply chain-gerelateerde problemen hadden (en het grootste deel van de rest die nog wel verwachtte), is dat percentage in dit onderzoek gestegen naar 78%. Daarnaast konden bedrijven in maart nog teren op hun reservevoorraden, terwijl ze nu echt te kampen hebben met tekorten in bepaalde productcategorieën. Deze tekorten worden vooral veroorzaakt door de stilgelegde of beperkte productie van producten, langere levertijden en de sterk gestegen vraag naar bepaalde producten.
De afgelopen maanden waren niet makkelijk voor de meeste bedrijven, maar twee derde van de respondenten gaf wel aan dat zij tevreden zijn met de manier waarop hun overheid op de crisis heeft gereageerd. Als we kijken naar de noodsteun die regeringen geven, dan blijft het grootste probleem dat bedrijven problemen blijven ondervinden bij het aanmelden voor deze steun. In Nederland hebben we dat bijvoorbeeld gezien bij de TOGS-regeling. Ondanks de versoepeling en uitbreiding (mede dankzij de inzet van Thuiswinkel.org) van deze steun, is het nog steeds niet altijd even makkelijk voor rechthebbende ondernemers om hier gebruik van te maken.
Overzicht per land
Het onderzoek van Ecommerce Europe bevat ook een praktisch overzicht van de belangrijkste informatie op het gebied van corona per land. Hierin vind je onder meer in welke landen een (gedeeltelijke) lockdown van kracht is, hoeveel impact corona op de logistieke sector heeft en of webwinkels open kunnen blijven. Download de gratis rapportage hier voor meer inzicht.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Nieuwe business partner: Allegro helpt je succesvol te verkopen in Polen en daarbuiten
Gepubliceerd op 18 september 2024Thuiswinkel.org verwelkomt een nieuwe business partner: Allegro.
-
Hoe staat het ervoor met de Europese duurzaamheidswetsvoorstellen?
Gepubliceerd op 20 december 2023Lees in dit artikel wat de aankomende wetgeving inhoudt, hoe ver het proces is en wat het gaat betekenen voor de online ondernemer.
-
Onder druk van wetgeving: Hoe bedrijven zichzelf opnieuw uitvinden
Gepubliceerd op 18 december 2023KennisartikelDe aarde blijft maar warmer worden en nog geen enkel land heeft de klimaatdoelen uit het Parijsakkoord gehaald. Volgens de publieke opinie zijn bedrijven aan zet, vanwege de grote impact die zij maken.
-
Duurzaamheidsregelgeving pakketzendingen naar Spanje
Gepubliceerd op 6 december 2023Verzend jij pakketjes naar Spanje? Let dan goed op de regels. Vanaf 2023 gelden er nieuwe regels rond duurzaamheidseisen voor bedrijven die naar Spanje versturen.