De Bijenkorf behaalt de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: een inspirerende prestatie

Categorie
Gepubliceerd op: 21 augustus 2024
Bijgewerkt op: 21 augustus 2024
De Bijenkorf

De Bijenkorf, een iconisch warenhuis dat sinds 1870 een begrip is in Nederland, staat bekend om zijn uitgebreide assortiment van onder andere luxe merken, mode, cosmetica, accessoires en woonartikelen. Met zowel fysieke winkels als een sterke online aanwezigheid, streeft de Bijenkorf ernaar om klanten een unieke en hoogwaardige winkelervaring te bieden.

Duurzaamheid speelt een cruciale rol in hun bedrijfsstrategie, en dit blijkt duidelijk uit hun recente prestatie: het behalen van de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Als toonaangevende speler in de (online) retailwereld, wil de Bijenkorf niet alleen mooie producten en ervaringen bieden, maar ook een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit certificaat erkent hun voortdurende inspanningen en biedt een richtlijn voor toekomstige duurzame ontwikkelingen. We spraken met Chiel van Leeuwen, Hoofd Duurzaamheid, Communicatie & PR, over de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering.

Waarom heeft de Bijenkorf meegedaan aan de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering?

De motivatie van de Bijenkorf om deel te nemen aan de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering was helder. Chiel van Leeuwen licht toe: "Als partner van Thuiswinkel.org en als (online) retailer met een passie voor en focus op duurzaamheid leek dit een logische en mooie stap. Het duurzaamheidscertificaat informeert niet alleen de consument over duurzaamheidsinspanningen van je bedrijf, het is ook richtinggevend voor de onderwerpen waar wij als Thuiswinkel.org lid mee bezig moeten zijn."

Het certificeringsproces: soepel en effectief

Het certificeringsproces verliep voor de Bijenkorf opvallend soepel. Dankzij eerdere duurzame stappen voldeden ze al aan veel eisen. Toch bracht de certificering enkele interne aanpassingen met zich mee, zoals het optimaliseren van hun duurzame bezorgopties volgens de meest recente wet- en regelgeving.

Chiel van Leeuwen deelt zijn ervaring: "Het proces verliep eigenlijk hartstikke soepel en we hebben in relatief korte tijd dit proces doorlopen. Op veel onderdelen hadden wij al grote stappen gemaakt en konden wij relatief makkelijk voldoen aan de eisen voor de certificering. Voor een aantal onderwerpen heeft dit ons intern geholpen om extra vaart te zetten achter een aantal aanpassingen."

Positieve impact van de certificering

Ondanks dat ze bij de Bijenkorf al een aantal duurzame stappen hebben gemaakt, heeft het certificeringsproces geleid tot concrete veranderingen binnen het bedrijf. Chiel van Leeuwen licht toe: "Het ophalen bij een afhaalpunt is nu volledig in lijn met de wet- en regelgeving, met duidelijke communicatie voor klanten." Daarnaast heeft de certificering gezorgd voor een uitbreiding van de FAQ; klantinformatie over duurzame bezorgopties, retouren en aankopen is toegevoegd.

Daarnaast heeft de Bijenkorf vooral grote stappen gezet op het gebied van verpakkingen. Ze hebben hun verpakkingsdoelstellingen aangescherpt en werken nu nauw samen met distributiepartners en leveranciers om deze doelen te behalen.

Bijdrage aan bredere duurzaamheidsdoelen

De Bijenkorf ziet de duurzaamheidscertificering als een middel om bij te dragen aan de bredere duurzaamheidsdoelen van de e-commerce sector. Chiel van Leeuwen zegt hierover: "Door als sector op dezelfde belangrijke duurzaamheidsonderwerpen te focussen en onze klanten op dezelfde wijze te informeren, kunnen we een duidelijkere slag slaan in de verduurzaming van onze sector. Op deze manier staan alle neuzen dezelfde kant op, ook qua doelstellingen ten opzichte van partners van onze sector, zoals vervoerders en verpakkingsleveranciers."

Aanbevelingen voor andere bedrijven

De Bijenkorf moedigt andere bedrijven aan om deel te nemen aan de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: "Doen. Het zorgt ervoor dat je je richt op de juiste onderwerpen om intern versnelling aan te brengen en om met z’n allen onze klanten beter te informeren over de duurzamere opties."

De volgende stap zetten?

Wil jij ook een positieve impact maken en je bedrijf naar een hoger duurzaamheidsniveau tillen? Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe jij jouw bedrijf groener en toekomstbestendig kunt maken. Samen maken we shoppen slimmer en duurzamer!

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp