De grenzeloze digitale markt

Gepubliceerd op: 17 december 2020
Bijgewerkt op: 16 februari 2021
Laptop En Winkelwagen Met Pakketten 800 X 400

Kijk eens om je heen. Ik gok dat 95% van de goederen om je heen niet in Nederland is gemaakt. Je gebruikt dagelijks Google of Instagram, een buitenlandse auto of drinkt een Franse wijn. Onze markt en ons gedrag zijn ongekend globaal. De platformeconomie lijkt momenteel te culmineren in ultieme globale marktplaatsen. De voordelen zijn evident. Maar steeds vaker ziet de consument tegenwoordig ook de keerzijde.

Thuiswinkel.org vraagt in haar visie op de retailsector aandacht voor de impact van globalisering en het belang van lokalisering. Dit spanningsveld is van toepassing op zowel de aanbieders van producten als de producten die worden aangeboden en het gaat daarbij onder andere om eerlijke concurrentie en duurzaamheid. Het is een complex en meerlaags thema, waar dankzij de coronacrisis een extra dimensie aan wordt gegeven.

Glokale marktplaatsen

Globalisering maakt het mogelijk voor de consument om op een volledig Nederlandstalige Chinese site een product zelfstandig aan te schaffen en in te voeren tegen een lagere kostprijs dan als hij het lokaal in de winkel zou kopen. Dit heet directe import en klinkt onschuldig, maar is dat zeker niet. Door deze route ontlopen zowel verkoper als inkoper de relevante belastingen en keuringen die normaal wel van toepassing zijn. Hierdoor is er sprake van oneerlijke concurrentie.

De platformeconomie in de retailbranche heeft grote internationale marktplaatsen tot gevolg gehad. De kansen op succes zijn voor lokale retailers met onderscheidende producten of diensten door marktplaatsen enorm gegroeid. Je product kan nu immers wereldwijd verkocht worden omdat marktplaatsen geen grenzen kennen. Voor de retailer met een minder onderscheidend product liggen er echter risico’s op de loer; geen markt is zo transparant als de online markt en de concurrentie neemt gigantisch toe.

De consument kijkt echter steeds vaker naar hoe hij lokale producten kan verkrijgen. Lokaal gebrouwen en geproduceerde artikelen worden steeds populairder. En ook hier spelen marktplaatsen een rol. Door lokale marktplaatsen te maken proberen producenten en retailers de kracht van deze techniek los te laten op de aantrekkingskracht van het lokale product. Het lokale goed heeft immers een korte supply chain, lagere milieuimpact en geeft een goed gevoel.

Onze markt

Voor de Nederlandse retailer begint het steeds beter te werken, de Europese interne markt. Dankzij nieuwe spelregels vervagen de grenzen tussen de Europese afzetmarkten. Toch laten cijfers uit de Thuiswinkel Markt Monitor zien dat de Nederlandse consument nog steeds graag bij Nederlandse retailers shopt. Deze doen namelijk veel goed op het gebied van service en vindbaarheid. Dit valt ook internationale klanten op, want de Nederlandse retailer doet het ook goed over de grens. Er zijn daardoor inmiddels veel ondernemers die het buitenland succesvol weten te betreden.

Het verder integreren van de Europese markt is daarom een uitstekende manier om onze regio te vergroten. Er liggen nog veel kansen voor ondernemende retailers, maar er zijn ook nog veel barrières. Er is bijvoorbeeld nog steeds een groot verschil tussen de regels van de verschillende lidstaten en kleine bureaucratische zaken maken het internationaal zaken doen soms nog nodeloos ingewikkeld. Dit kan en moet beter. En daarom roepen wij de nieuwe regeringspartijen op om hier samen met ons over na te denken, zodat we samen een plan kunnen opstellen om de BV Nederland internationaal verder te laten floreren.

Download het verkiezingsprogramma van Thuiswinkel.org

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp