De impact van de feestdagenpakketten

Categorie
Gepubliceerd op: 12 december 2019
Bijgewerkt op: 30 juni 2021
Geschreven door
Feestdagen Tafel Met Kerstcadeautjes Er Op 800X400

Ieder jaar wordt het steeds drukker, er wordt meer besteld en dus worden er ook steeds meer pakketjes bezorgd. De online evenementen zoals Black Friday, Cyber Monday en Singles Day worden steeds populairder en liggen dicht op onze nationale feestdag Sinterklaas op 5 december. Eind november was Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, te horen in de tech podcast van Nu.nl.

Hierin legde Wijnand uit dat het dit jaar extra belangrijk is om op tijd je bestelling voor de feestdagen te doen om je pakketje op tijd in ontvangst te kunnen nemen. Die boodschap was ook al te horen op Singles Day, op 11 november, toen Wijnand een interview gaf op BNR over de te verwachtte drukte met de feestdagen.

Het lijken gouden tijden voor webwinkels, die overuren hebben gedraaid om de bestellingen af te handelen. De werkelijkheid is anders, er is groeiende concurrentie van buitenlandse platformen, marktplaatsen en webwinkels. In de Telegraaf van 3 december stond een artikel van Wijnand over de uitdagingen van de webwinkelier.

Wees voorbereid - bestel op tijd

De pakketvervoerders hadden het al druk met Sint en Kerst, maar deze online evenementen zijn daar nog bijgekomen. Voor de vervoerders werd het een uitdaging om alle pakketten op tijd geleverd te krijgen. ‘Geen paniek, vlak voor de postpiek’ gaf de Volkskrant op 4 december aan, waarin in een interview met PostNL duidelijk werd dat goede voorbereiding en samenwerking dit jaar essentieel was.

Thuiswinkel.org, de webwinkels en de vervoerders hebben de handen ineen geslagen en startten de campagne Wees voorbereid – Bestel op tijdOp 4 december was Wijnand te horen bij BNR Nieuwsradio, waarin hij aangaf dat het belangrijkste doel is om de consument te verleiden eerder aankopen te doen voor Sint of Kerst: spreiding is essentieel. De piekdagen in aantal bestellingen volgden elkaar snel op en in deze periode wordt regelmatig twee keer zoveel pakketten dan normaal verwerkt en bezorgd.

Bij NPO Radio 1 vertelde Wijnand op 5 december dat de consumenten die sinterklaasaankopen deden goed voorbereid waren: maar liefst 81% van deze consumenten kocht minstens een week voor pakjesavond. Dit blijkt uit cijfers van het feestdagenonderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org heeft uitgevoerd.

Overlast bezorgbusjes

Deze toename van pakketten zorgde voor meer bezorgbusjes in de buurt, volgens een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland nam de overlast van pakketbezorgder toe. Op 9 december was Margreeth Pape, Programmamanager Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, te horen bij NPO Radio 1 in de uitzending van ‘Dit Is De Dag’, waarin ze uitlegde dat het aantal busjes in de binnensteden pakketten aan huis verstuurd slechts 3-5% is. Dit blijkt uit een onderzoek van de Topsector Logistiek. Daarnaast laat de rekentool van Bewust Bezorgd zien dat er volle busjes in de binnensteden rijden en dat onze sector enorm efficiënt georganiseerd is.

Met de auto de stad in of online retourneren?

Een online bestelling die een losse autorit naar een winkel voorkomt, is meestal een duurzamere keuze dan met een personenauto op benzine minstens drie kilometer door de stad te rijden. In het FD van 2 december was in een stuk van Margreeth en Herman Wagter (Topsector Logistiek) te lezen hoeveel CO2-impact e-commerce bestelverkeer heeft. Voor retourverzendingen wordt slim gebruikgemaakt van het feit dat busjes toch terugrijden om nieuwe bestellingen op te halen; dat vermijd extra kilometers.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp