De rechter heeft geoordeeld: Flitsbezorgers en Onlinesupers vallen onder supermarkt-cao
Bijgewerkt op: 13 maart 2024
![Flitsbezorgermet Rugzak 800X400](/media/yasb0vn1/flitsbezorgermet-rugzak-800x400.png)
Er is een lange discussie gaande tussen de vakbonden CNV en FNV en de online supermarkten en flitsbezorgers als Flink, Getir en Picnic over de cao die van toepassing is. De bedrijven sloten eerder een e-commerce cao af met de vakbond De Unie, hierdoor viel een beperkt deel van hun personeel onder de supermarkt-cao. FNV en CNV waren het hier niet mee eens en paste de cao aan waardoor ál het personeel onder deze cao dient te vallen. Vervolgens verklaarde minister Van Gennip de cao in 2022 alsnog algemeen verbindend (dit betekent dat de cao automatisch voor alle werkgevers in de bedrijfstak geldt) voor de onlinesupers en flitsbezorgers, die daarop naar de rechter stapten.
Een einde aan de discussie
In februari 2024 deed de rechtbank in Utrecht een uitspraak over de discussie en oordeelde dat de onlinesupers wel degelijk deel vallen onder de supermarkt cao. De bedrijven beargumenteerden dat de bedrijfsprocessen anders zijn. Een groot deel van hun medewerkers houdt zich bezig met het sorteren, inpakken en bezorgen van boodschappen. De rechtbank oordeelde anders. Dat de klant online kan bestellen en thuisbezorgd krijgt, maakt volgens de rechter niet dat er sprake is van een geheel ander product. Ondanks dat werknemers niet direct in contact staan met klanten, werken zij wél in een supermarkt, aldus de rechtbank.
Effecten op het personeel
Het voornaamste verschil tussen de cao’s heeft betrekking op de diensten buiten de kantooruren. Medewerkers hebben per direct recht op toeslagen voor werken in de avonduren en op zondagen. Ook hoeven ze dan nog maar twee avonden per week te werken. Dit kan ertoe leiden dat het aantal uren van veel werknemers terug zou moeten worden gebracht en fulltime personeel gedeeltelijk vervangen moet worden door parttimers. Daarnaast moeten de werknemers worden gecompenseerd voor de gewerkte avonduren en zondagen van 13 september 2022 tot en met 1 juli 2023.
E-commerce Nederland heeft hoger beroep ingediend tegen het besluit van de rechter. Ze geven ook aan nog om de tafel te willen met FNV en CNV om te kijken of de partijen alsnog tot een ‘duurzame oplossing’ kunnen komen.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
![Maike Jansen 320 X 320](/media/hmxlcqqn/maike-jansen-320-x-320.png)
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Safer Internet Day 2025 – Samen voor een beter internet
Gepubliceerd op 11 februari 2025KennisartikelVandaag, op Safer Internet Day (SID), staan we stil bij het belang van veilig internet, vooral voor kinderen en jongeren. Veilig online zijn, speelt een cruciale rol binnen de e-commerce sector.
-
Brussel zet in op veilige en duurzame e-commerce import
Gepubliceerd op 5 februari 2025Vandaag heeft de Europese Commissie haar communicatie over veilige en duurzame e-commerce gepubliceerd.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
E-commerce sector komt met agenda voor de toekomst van werk
Gepubliceerd op 18 november 2024CategorieDe Nederlandse e-commercesector overhandigt vandaag haar arbeidsmarktagenda “Innovatie voorop, mensen centraal” aan minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nieuwspoort Den Haag.