De reis van een retour
Bijgewerkt op: 9 januari 2024
Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet tevreden bent met je online aankoop. Je kunt het dan vaak binnen veertien dagen retourneren. Maar wat gebeurt er vervolgens met jouw retour en hoe kun je ervoor zorgen dat het succesvol opnieuw verkocht kan worden?
Gemiddeld wordt zo’n 12% van alle online aankopen geretourneerd. Bij kleding en schoenen is dat vaak meer en bij elektronica minder. Als je een online aankoop retourneert, zijn er verschillende stappen en processen die plaatsvinden, afhankelijk van het beleid van de winkel en de staat van het geretourneerde product. Hier lees je wat er met een retour gebeurt en hoe je kunt helpen om ervoor te zorgen dat je retour succesvol opnieuw kan worden verkocht.
- Retourbeleid van de winkel: Controleer altijd eerst het retourbeleid van de winkel. Dit beleid bepaalt hoe lang je hebt om het product terug te sturen, in welke staat het moet zijn, en hoe je het moet retourneren.
- Staat van het product: Zorg ervoor dat het product in verkoopbare staat is. Dit betekent meestal dat het ongebruikt is, in de originele verpakking zit, en dat alle labels en accessoires intact zijn. Je mag het product slechts uitpakken of gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of je het wenst te behouden. Denk daarbij aan de mogelijkheden die je ook in een fysieke winkel hebt, zoals binnen een rondje lopen op nieuwe schoenen. Als je een product voor meer gebruikt dan noodzakelijk is om te bekijken wat je er mee kunt doen, dan levert dit mogelijk een waardevermindering op. De verkoper mag dan kosten bij jou in rekening brengen, bijvoorbeeld om een product schoon te maken.
- Verpakking en verzending: Verpak het product zorgvuldig voor de retourzending. Gebruik indien mogelijk de originele verpakking. Volg de instructies van de winkel voor het retourneren, inclusief het gebruik van het juiste verzendlabel.
- Inspectie en verwerking: Zodra het product is geretourneerd, kijkt de webwinkel het na. Wist je dat een retour een webwinkel gemiddeld €12,50 kost? Webwinkels doen er dus veel aan om het aantal retouren te verlagen. Als je voldoet aan de retourvoorwaarden, krijg jij je geld terug van de webwinkel.
- Doorverkoop of recycling: Producten die in goede staat zijn geretourneerd, kunnen worden doorverkocht als nieuw of als licht-gebruikt, afhankelijk van het beleid van de winkel en de staat van het product. Sommige winkels verkopen geretourneerde goederen tegen een korting. Verreweg de meeste producten die retour komen worden weer als nieuw verkocht. Bij ruim de helft van de retailers ligt dit percentage tussen de 95 en 99%. Kleding scoort hierin hoog, en binnen een week kan een retour bij de volgende klant liggen. Bij sommige andere productcategorieën is het lastig om het artikel weer als nieuw te verkopen, daar liggen de percentages lager. Gemiddeld over alle webwinkels wordt 72% weer als nieuw verkocht. Bijna 9% van de retouren wordt als tweedehands of tweede kans opnieuw verkocht. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de verpakking gescheurd is. 7,5% wordt gerecycled, 6% gaat terug naar de producent.
Om ervoor te zorgen dat jouw retour succesvol opnieuw gekocht kan worden, is het essentieel om het product zorgvuldig te behandelen, alle instructies voor het retourneren netjes te volgen, en ervoor te zorgen dat het in de best mogelijke staat wordt teruggestuurd. Dit helpt niet alleen bij het proces van terugbetaling of vervanging, maar draagt ook bij aan een duurzamere consumptie door het hergebruik van producten mogelijk te maken.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!