Decathlon behaalt de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: een duurzaam voorbeeld

Categorie
Gepubliceerd op: 6 september 2024
Bijgewerkt op: 6 september 2024
Afbeelding Duurzaamheid

Decathlon, een wereldwijde leider in sportartikelen en -kleding, heeft als missie to move people through the wonders of sport. Met een breed scala aan producten en een sterke online aanwezigheid, biedt Decathlon een unieke winkelervaring aan sportliefhebbers van alle niveaus.

Duurzaamheid speelt een cruciale rol in hun bedrijfsstrategie, wat blijkt uit hun recente prestatie: het behalen van de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Als toonaangevende speler in de online retailwereld, wil Decathlon niet alleen kwaliteit en innovatie bieden, maar ook een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit certificaat erkent hun voortdurende inspanningen en biedt een richtlijn voor toekomstige duurzame ontwikkelingen. We spraken met Marijke Heddes, Decarbonization Expert van Decathlon, over het certificeringsproces.

De motivatie achter Decathlon's duurzame inzet

Decathlon's motivatie om deel te nemen aan de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering was helder. Marijke licht toe: "Thuiswinkel.org heeft veel goede initiatieven om de e-commerce sector duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het Bewust Bezorgd project, het Herbruikbare Verzendverpakkingen consortium, of de expertgroepen van ShoppingTomorrow waar duurzaamheid ook hoog op de agenda staat. Vanuit Decathlon doen we graag mee aan deze initiatieven omdat ze professioneel zijn opgezet, de verschillende perspectieven van een grote en relevante groep stakeholders meenemen en de resultaten van deze initiatieven altijd waardevol zijn. Toen we door Thuiswinkel.org werden gevraagd om eerst deel te nemen aan zowel de klankbordgroep als de pilot en daarna door te gaan voor de officiële duurzaamheidscertificering, waren we dan ook meteen enthousiast: hier gaan we voor!"

Een soepel en succesvol certificeringsproces

Het certificeringsproces verliep voor Decathlon erg soepel. Dankzij eerdere stappen binnen het duurzaam ondernemen voldeden ze al aan veel eisen. Toch bracht de certificering enkele aanpassingen met zich mee. Zo vertelt Marijke dat ze dankzij de certificering binnen Decathlon Nederland ook zijn gaan communiceren over wat klanten kunnen doen om bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot afkomstig van e-commerceactiviteiten. “Verduurzamen kunnen we niet alleen; hier hebben we onze klanten echt voor nodig,” aldus Marijke.

Marijke Heddes deelt haar ervaring over het certificeringsproces:

"Veel van de vereisten voor het behalen van de duurzaamheidscertificering hebben we al eerder geïmplementeerd binnen Decathlon Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het implementeren van programma’s waarmee we de levensduur van onze producten verlengen, zoals Second Life, BuyBack, Rental en Repair. Daarnaast werden we goed ondersteund door het Thuiswinkel.org team op het moment dat we bepaalde vereisten nog niet hadden. Tijdens contactmomenten werd er door Thuiswinkel.org echt de tijd genomen om te bespreken wat de vereisten voor de duurzaamheidscertificering precies inhouden en hoe deze binnen Decathlon Nederland geïmplementeerd kunnen worden. In geval van vragen was Thuiswinkel.org altijd beschikbaar om ons goed te ondersteunen, wat het certificeringsproces extra soepel heeft laten verlopen."

Wat de certificering voor Decathlon heeft betekend

Marijke vertelt: "In een wereld waar duurzaamheid nog een relatief nieuw onderwerp is, kan het voor consumenten moeilijk zijn om te onderscheiden welke bedrijven al vergevorderd zijn in hun verduurzaming en welke nog niet. De certificering helpt consumenten hierbij. Bij Decathlon vinden we het essentieel dat consumenten goed geïnformeerd worden over onze duurzaamheidsinitiatieven. De certificering laat zien dat Decathlon Nederland een duidelijke duurzaamheidsstrategie heeft en al aanzienlijke stappen heeft gezet op het gebied van circulaire economie, productaanbod, verpakken, bezorgen en retouren.

Bij Decathlon vinden we het belangrijk om samen successen te vieren. Iedere dag wordt er door collega’s vanuit de hele organisatie gewerkt aan verduurzaming van onze bedrijfsactiviteiten. Het behalen van de duurzaamheidscertificering zien we dan ook echt als een bekroning voor het harde werk van alle Decathlon collega’s. Tijdens een intern evenement met onze Nederlandse winkels, distributiecentrum en kantoor hebben we dan ook even stilgestaan bij het behalen van de certificering. We zijn er echt trots op!”

Aanbeveling voor de leden van Thuiswinkel.org

Marijke vindt de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering een aanbeveling voor alle leden van Thuiswinkel.org: “Voor bedrijven waar duurzaamheid een nieuw onderwerp op de agenda is, is de certificering een goede manier om te beginnen. De certificering helpt met het identificeren van prioriteiten en het in kaart brengen van de verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Ook voor bedrijven die al verder zijn op het gebied van duurzaamheid is de certificering een mooie manier om te controleren of de prioriteiten nog steeds goed staan en er niets over het hoofd gezien wordt”, sluit Marijke af.

Zet de volgende stap

Wil jij ook een positieve impact maken en je bedrijf naar een hoger duurzaamheidsniveau tillen? Neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe jij jouw bedrijf groener en toekomstbestendig kunt maken. Samen maken we shoppen slimmer en duurzamer!

 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Inge Demoed

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp