Decathlon zet alles op zijn kop om circulair te worden

Categorie
Gepubliceerd op: 21 februari 2023
Bijgewerkt op: 21 februari 2023
Geschreven door
Decathlon 800 X 400

Decathlon is een wereldwijde leverancier van sportartikelen en richt zich op het bevorderen van een circulaire economie in de sportbranche. Het bedrijf is toegewijd aan het verduurzamen van producten en processen. We spreken Marianne van Leeuwen, Leader van het Circulaire team van Decathlon, over hoe het toepassen van circulaire modellen bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

“Decathlon wil het hele bedrijf op zijn kop zetten om circulair te worden”

Marianne werkt sinds maart 2022 bij Decathlon en is gemotiveerd om impact te maken. De wereldwijde leverancier van sportartikelen is daarvoor de ideale plek: “Decathlon zet alles op zijn kop om circulair te worden. We hebben internationaal een nieuwe strategie uitgerold waarbij circulariteit een van de drie pijlers is. We zetten heel erg in op circulariteit en ik ben blij dat ik hieraan bij kan dragen”, geeft Marianne aan.

Met meerdere duurzaamheidsprojecten – zoals Ecodesign, werkplaats, verhuur, Buy Back en tweede kans – weet Decathlon haar impact op de planeet te verminderen. En daarnaast kijkt Decathlon ook naar circulaire modellen en hoe deze bij kunnen dragen aan hun doelstellingen. “Circulaire modellen hebben meer invloed op het besparen van emissies en op de grondstoffen die worden gebruikt. We hopen met deze modellen uit te vinden hoe we onze emissies nog sterker kunnen reduceren”, vertelt Marianne.

“Ervoor zorgen dat alles te repareren is”

Decathlon introduceert deze circulaire modellen ook in de retail en doet veel onderzoek naar het hergebruik van materialen en naar andere productdesigns. Op deze manier wil Decathlon ervoor zorgen dat alles te repareren is: “In iedere winkel vindt je een werkplaats waar wij onze reparaties aanbieden. Onze werkplaatsen mogen nog meer onder de aandacht komen, we willen ze een grotere en prominentere plek gaan geven zodat onze consumenten hier bewust van worden. Het is voor hen een extra stukje service en het draagt ook weer bij aan de duurzaamheid van onze producten”, aldus Marianne.

Decathlon biedt niet alleen aan om voor hun klanten producten te repareren, maar ze proberen ook de consument te stimuleren om dit zelf te doen. Zo worden er bijvoorbeeld reserveonderdelen aangeboden waarmee de consument zelf aan de slag kan gaan. De klanten van Decathlon reageren hier volgens Marianne erg goed op, en daarnaast zorgt ook dit er ook weer voor dat de producten langer gebruikt kunnen worden.

Decathlon is er voor iedereen

De circulaire modellen zijn volgens Marianne ingericht op gemeenschappelijk gebruik van producten. “Het gemeenschappelijk gebruik van producten is iets wat we verloren hebben in onze samenleving, maar wat we nu terug willen brengen. Bij deze circulaire modellen betalen consumenten een klein bedrag voor het gebruik van spullen en niet meer voor het bezit. Zo kunnen ook de mensen met een kleine portemonnee goed bediend worden”, aldus Marianne.

We Play Circular

Om iedereen te kunnen bedienen is het bedrijf nog volop aan het testen. In België wordt er getest met een systeem genaamd ‘We Play Circular’. Hiermee kunnen consumenten een abonnement nemen waarmee je gebruik mag maken van de gehele catalogus van Decathlon. Met dit abonnement mag je voor een bepaald bedrag aan producten in huis hebben. Gaat jouw zoon of dochter op dat moment tennissen? Dan kan je met dit abonnement alle benodigde spullen in huis halen. Wordt er toch liever een andere sport beoefend? Dan kunnen de tennisspullen weer worden ingeruild voor andere artikelen. “Dit is een van de manieren waarop er niet meer betaald wordt voor het bezit van spullen, maar voor het gebruik ervan”, zegt Marianne.

In 2050 moet Nederland circulair zijn

2050, dat klinkt voor veel bedrijven heel ver weg, maar dan moet Nederland al circulair zijn. Volgens Marianne is dit noodzakelijk en zou het eigenlijk al veel sneller moeten gebeuren. In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen gaan gebruiken. Bedrijven moeten stappen gaan maken om bij te blijven. Volgens Marianne is het beginnen met awareness essentieel: “Je moet mensen laten weten dat dit onderwerp urgent is en dat het heel belangrijk is om in beweging te komen. Het is belangrijk om concrete dingen te bieden, mensen moeten het gevoel hebben dat het niet alleen maar een verhaal is, maar dat we het echt tot leven brengen”, sluit Marianne af.


Wil je meer weten over hoe Decathlon aan de slag gaat met duurzaamheid?

Bekijk dan nu de website >


Wil je meer weten over circulaire economie?

Neem dan een kijkje in onze kennisbank > 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp