Deze zes digitale platformen zijn aangewezen als poortwachter
Bijgewerkt op: 11 september 2023
De Europese Commissie heeft zes verschillende platformen aangemerkt als poortwachter. Het gaat om Alphabet (onder andere Google Search, YouTube), Amazon, Apple (onder andere Appstore), ByteDance (TikTok), Meta (onder andere Facebook, Whatsapp) en Microsoft (onder andere Windows, LinkedIn). Zij hebben 6 maanden om in maart 2024 te voldoen aan de regels uit de DMA.
De Digital Markets Act (DMA) is een Europese wet. Het doel van de wet is om ondernemers en consumenten te beschermen en te zorgen voor meer concurrentie op digitale markten. De regels van de DMA gelden voor de allergrootste digitale platforms waar ondernemers en consumenten bijna niet meer omheen kunnen.
Poortwachters moeten zich houden aan deze regels
- Door de DMA kunnen gebruikers van deze platforms straks individuele berichten sturen van de ene naar de andere berichtendienst.
- Ook mogen appontwikkelaars niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem te gebruiken van appstores en mogen platforms eigen producten of diensten niet bevoordelen, bijvoorbeeld door ze bovenaan de zoekresultaten te zetten.
- Tevens mogen poortwachters ondernemers niet verbieden om producten of diensten op hun eigen website of ander platform voor een lagere prijs aan te bieden (pariteitsclausule).
- Daarnaast mogen platformen gegevens die het platform van ondernemers verzamelt met de ene dienst, gebruiken in concurrentie met die ondernemer bij een andere dienst.
- Verder moeten poortwachters ondernemers op aanvraag gratis toegang geven tot hun eigen data (ook klantgegevens) en toegang geven tot gegevens over hoe goed hun advertenties het doen op het platform.
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Deze Europese regels geven ondernemers van klein tot groot meer groeikansen, bevorderen eerlijke concurrentie en beschermen consumenten beter. We zijn door de DMA straks ook minder afhankelijk van deze 6 allergrootste platforms en hun diensten. Daardoor kunnen ondernemers beter zaken doen via het internet en kunnen consumenten gemakkelijker producten kopen en verkopen.”
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Online retailbestedingen stijgen met 5% in derde kwartaal 2024, aantal online aankopen stabiel
Gepubliceerd op 17 december 2024CategorieWat blijkt er uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor?
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).