Directe import van buiten EU: gelijke bescherming én gelijk speelveld

Categorie
Gepubliceerd op: 29 juni 2020
Bijgewerkt op: 30 maart 2021
Cross Border Vrachtschip Van Boven 800X400

Thuiswinkel.org, MKB-Nederland en VNO-NCW scharen zich achter het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) aan het kabinet om er op toe te zien dat goederen die via (internationale) platforms in Nederland worden verkocht, voldoen aan Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Daardoor kunnen Nederlandse bedrijven eerlijker concurreren.

Eerlijk speelveld platforms

De SER Commissie voor Consumentenaangelegenheden publiceerde 24 aanbevelingen aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Thuiswinkel.org was betrokken bij de totstandkoming van deze adviezen en het agenderen van het onderwerp. Met dit advies proberen we oneerlijke concurrentie tegen te gaan. De adviezen moeten ervoor zorgen dat er een eerlijker speelveld komt voor de detailhandel met online platforms van buiten de EU. Naast betere controle op wet- en regelgeving, wordt er bijvoorbeeld ook op aangedrongen dat de vrijstelling van btw-plicht voor online platforms echt wordt afgeschaft. Het voornemen van het kabinet is om dat per 1 juli 2021 te doen.

Kwaliteitseisen en rechten

Steeds vaker kopen Nederlandse consumenten producten van ondernemers die in derde landen gevestigd zijn. Maar niet alles voldoet aan de Europese kwaliteitseisen. Consumenten genieten bij import ook niet altijd dezelfde rechten als bij ondernemers die binnen de Europa gevestigd zijn.

Onterecht CE-keurmerk

Uit nationale onderzoeken en onderzoeken op Europees niveau komen talloze voorbeelden van buitenlandse (non-EU) handelaars die de wettelijke rechten van de consument niet respecteren, aldus de SER. Zo wordt een CE-keurmerk door malafide handelaars onterecht op producten aangebracht en geeft daardoor ook niet altijd de garantie dat een product veilig is.

258 miljoen online aankopen

Nederlandse consumenten deden in 2019 wereldwijd 258 miljoen aankopen online met een totale waarde van 25,8 miljard euro. Daarvan was 1,1 miljard euro aankopen online aankopen buiten de EER. 341 miljoen hiervan besteedden Nederlandse consumenten via online platforms met voornamelijk aanbieders (particulieren en ondernemers) uit China.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp