Doe de adviesprijscheck van de ACM
Bijgewerkt op: 20 oktober 2021
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een nieuwe campagne gestart voor zowel leveranciers als winkeliers. De campagne geeft voorlichting over de regels rond het bepalen van verkoopprijzen. Aanleiding is een boete die recent is opgelegd aan Samsung voor het beïnvloeden van de verkoopprijzen van haar afnemers. De campagne waarschuwt voor verboden prijsbeïnvloeding.
Adviesprijscheck
Onderdeel van de campagne is een adviesprijscheck. Je kunt als leverancier of winkelier aan de hand van diverse vragen controleren of er sprake is van een overtreding. Ook krijg je als winkelier tips voor vervolgstappen als je leverancier geen ruimte geeft voor het bepalen van je eigen verkoopprijs. Op de website van de ACM kun je als ondernemer op gebruiksvriendelijke wijze alle relevante informatie vinden. Deze video laat zien wat de regels zijn.
Regels prijsbeïnvloeding
Een leverancier mag op geen enkele manier (ook niet indirect) bepalen of beïnvloeden tegen welke prijs jij als afnemer het geleverde product verkoopt. Je moet als verkoper helemaal vrij zijn om je verkoopprijs zelf te bepalen. De leverancier mag wel een vrijblijvende adviesprijs meegeven aan jou. Je bepaalt vervolgens zelf jouw eigen verkoopprijs.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?