Koel/vries-retouractie van start gegaan
Bijgewerkt op: 10 mei 2022
Stichting OPEN organiseert in 2022 een eenmalige landelijke inzamelactie voor oude koel/vriesapparatuur. De actie komt voort uit het pakket maatregelen dat Urgenda heeft opgesteld om de CO2-uitstoot te verminderen.
Op initiatief van Urgenda organiseert Stichting Open, APPLiA Nederland en de Wecycleinleverpunten in 2022 een eenmalige landelijke inzamelactie voor oude koel- en vriesapparatuur. Consumenten die hun oude, onzuinige koelkast of vriezer inleveren krijgen een inleverpremie van € 35,- bij aanschaf van een nieuw, duurzaam apparaat. De actie loopt van 1 mei 2022 tot en met 30 juni 2022.
Normaal gesproken zeggen we dat het duurzamer is om zo lang mogelijk met een apparaat te doen. In het geval van koelkasten en vriezers is dat juist niet het geval! Na ongeveer 10 jaar is koel- en vriesapparatuur verouderd en daardoor slechter voor het milieu en je portemonnee dan een nieuw model. Dit vanwege het hoge energieverbruik. Daarom willen we zo veel mogelijk oude koel- en vriesapparatuur op een juiste manier inzamelen en vervangen door modernere, energiezuinigere modellen. De ingeleverde oude koelkasten worden verwerkt tot grondstoffen conform de milieuregels, waarbij bijvoorbeeld het koelmiddel (CFK) wordt vernietigd.
Doe je mee?
De actie is heel eenvoudig: De consument koopt nieuwe koel- en vriesapparatuur met energielabel A, B, C of D. Het oude apparaat wordt ingeleverd bij een gemeentelijke milieustraat of bij de leverancier die het nieuwe apparaat aflevert. Hij maakt een foto van het retourmoment of krijgt een aantekening op zijn nieuwe factuur.
De foto of de aantekening uploadt de consument op de speciale landingspagina op de website van de producent van het nieuwe apparaat. De producent controleert of daadwerkelijk een energiezuinige koelkast is gekocht en/of het oude apparaat is ingeleverd. En zorgt er vervolgens voor dat het bedrag op de rekening van de consument wordt gestort via de cashbackpagina van de producent. Jullie als retailer hoeven dus verder niks te doen!
De doelen
- CO2-reductie: door consumenten te wijzen op het feit dat nieuwe koelkasten en vriezers veel energiezuiniger zijn dan oude
- Het stimuleren van de verkoop van energiezuinige koel/vries-apparatuur door bij aankoop van koel/vries-apparatuur met de energielabels A, B, C en D geld terug te geven bij het inleveren van de oude.
- Het van de markt halen van de oude, onzuinige koel/vries-apparatuur door deze verantwoord en op de juiste plek in te zamelen en te verwerken.
Rol van de retailer
De retailer die zich aansluit bij deze campagne, wordt gevraagd klanten actief te informeren over de koel/vries-retouractie en hen te verwijzen naar de juiste inzamelpunten. Deelnemende retailers worden voorzien van een digitale toolkit met diverse POS en andere communicatie-uitingen. Deze uitingen dienen zelf geproduceerd/verwerkt te worden. Van de retailers wordt niet verwacht dat zij de oude koelkasten en vriezers zelf innemen en verwerken, tenzij dit deel uitmaakt van hun huidige processen. Voor het inleveren van oude koel/vries-apparaten kunnen consumenten zich melden bij de Wecycle inleverpunten. De cashback van de € 35 inleverpremie ligt volledig bij de producenten.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.