Duitsland: vraag toestemming voor verzending reviewuitnodiging
Bijgewerkt op: 29 november 2019
Richt jij je met jouw webshop op de Duitse markt en vraag je klanten per mail om feedback of een review? Dat wordt in Duitsland beschouwd als een commerciële mail en mag je dus niet doen zonder toestemming van de klant. Er zijn al boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan deze Duitse regels houden.
Volgens vaste rechtspraak van de hoogste Duitse rechterlijke instantie (BGH) wordt een e-mail waarin je een klant vraagt om feedback te geven over de aankoop of je dienstverlening of waarin je vraagt om een review, beschouwd als een commerciële boodschap. Een commerciële boodschap mag op grond van Paragraph 7 UWG alleen worden gestuurd wanneer:
- de klant daar voorafgaand expliciet mee heeft ingestemd (opt-in), of;
- het e-mailadres is verkregen voor de verkoop van een product of dienst en de klant zich daar niet tegen heeft verzet. De klant moet zowel als je het e-mailadres opvraagt als bij het ontvangen van een verzoek om de feedback/review de mogelijkheid krijgen zich tegen het ontvangen van zulke verzoeken te verzetten (opt-out).
Boetes zijn al uitgedeeld
Ondernemers die zich niet aan deze regels houden, lopen het risico aangemaand (Abmahnung) te worden door toezichthouders, collega-ondernemers of advocatenkantoren. Zij draaien dan sowieso op voor de kosten van deze aanmaning (gemiddeld bijna € 500) en dienen, om rechtsvervolging te voorkomen, een verklaring af te geven dat zij zich zullen weerhouden van de gewraakte handeling op straffe van een contractuele boete (een zogenaamde strafbewehrte Unterlassungserklärung).
Aan de slag met cross-border verkopen naar Duitsland?
Maak onze e-learning E-commerce naar Duitsland. In deze e-learning krijg je concrete tips en stappen aangereikt om met een goed doordachte strategie de Duitse markt succesvol te betreden.
Onderwerpen
Heb jij vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact met onze expert.
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
Voorkom frustratie tijdens de feestdagen: informeer klanten over levertijden
Gepubliceerd op 8 november 2024De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent extra online bestellingen. Waarom is het juist nu cruciaal om eerlijk en transparant te zijn over verwachte levertijden?
-
Je webshop voorbereiden op de feestdagen?
Gepubliceerd op 5 november 2024Of je nu al jarenlang een webshop runt of net begonnen bent, een goede voorbereiding is essentieel om de feestdagenperiode soepel te laten verlopen. Onze business partner PostNL helpt met 5 tips.