Duurzaamheid als kans voor jouw webshop
Bijgewerkt op: 23 januari 2024

Tijdens de Webwinkel Vakdagen spraken onze Projectmanagers Sustainability, Alicja van Ewijk en Irene Jonkman, over duurzaamheid als kans voor jouw webshop. We vatten in dit artikel de belangrijkste learnings uit de presentatie samen.
Alicja en Irene trapten de presentatie af door een uitgebreider begrip van duurzaamheid te bieden. Zo begonnen ze met de vraag: ‘Wat is duurzaamheid?’. Hun uitleg ging over het produceren en consumeren op een verantwoordelijke manier. Daarnaast stonden Alicja en Irene stil bij het concept van de 3P’s (People, Profit & Planet), waarbij ze illustreerden hoe duurzaamheid inhoudt dat er rekening gehouden wordt met het welzijn van mensen, economische voordelen en de gezondheid van onze planeet. Vervolgens werd er dieper ingegaan op de vraag waarom duurzaamheid een prioriteit is voor je organisatie. Kort werden de volgende vijf redenen aangestipt:
- Innovatie en efficiëntie
- Veranderend consumentengedrag
- Talent behouden en aantrekken
- Wet- en regelgeving
- Verantwoordelijkheid retail
Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org
Voordat de quiz zou starten, gingen Alicja en Irene nog in op de duurzaamheidsstandaard van Thuiswinkel.org, ontwikkeld in samenwerking met milieuorganisaties en sectorgenoten. Deze standaard, bestaande uit zes pijlers, is bedoeld om bedrijven te ondersteunen en te laten groeien in duurzaamheid:
- Duurzaamheidsstrategie: Opstellen van een duurzaamheidsstrategie en -plan om hun visie en doelen voor duurzaamheid te definiëren en uit te voeren.
- Bezorgen: Sturing naar CO2 vriendelijke leveropties in de check-out. Plan voor reduceren van emissie.
- Verpakken: Minimaliseren van de lucht en vulmateriaal in verpakkingen en het gebruiken van recyclebare en herbruikbare materialen.
- Retouren: Voorkomen van retouren en minimaliseren van afschrijvingen.
- Duurzaam Productaanbod: Duurzame inkoop en aanbieden van een duurzaam assortiment aan de consument.
- Circulaire Economie: Stappen zetten naar een circulair businessmodel en voldoen aan product-specifieke wetgeving.
Duurzamere check-out
Aan het einde van de presentatie bespraken Alicja en Irene nog een onderzoek naar de effecten van duurzaamheidsinterventies op bezorgkeuzes, dat in opdracht van Thuiswinkel.org en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat zodra de consument voorzien wordt van relevante informatie (in dit geval over de duurzame bezorgoptie) het hen helpt bij het maken van een bewuste duurzame keuze. Door aan te geven dat de duurzaamste optie door andere consumenten (het) vaak(st) gekozen wordt, wordt de sociale norm gecommuniceerd, wat activeert om hetzelfde (gewenste) gedrag te vertonen. Het standaard aanvinken van de, als duurzaamst aangemerkte bezorgoptie, vergemakkelijkt het keuzeproces.
Doe de quickscan!
Alicja en Irene stonden nog stil bij de onderzoeksresultaten en voorzagen webwinkels van enkele algemene tips. Ze lichtten ook de lanceringsdatum van de duurzaamheidsstandaard toe, gepland op 11 april 2024, en informeerden de bezoekers over de quickscan. Deze quickscan biedt inzicht in je huidige positie op het gebied van duurzaamheid. Ben je geïnteresseerd en wil je hier meer over weten?
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Omnibus: vereenvoudiging CSRD en CSDDD
Gepubliceerd op 11 maart 2025KennisartikelDe EU vereenvoudigt CSRD, CSDDD en de EU Taxonomie, met rapportageplicht alleen voor grote bedrijven, om administratie te verminderen en het ondernemingsklimaat te verbeteren.
-
Verpakkingen in Nederland
Gepubliceerd op 10 februari 2025KennisartikelDe Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) geldt ook in Nederland. Als je verpakkingen op de Nederlandse markt brengt ben je verantwoordelijk voor hergebruik en recycling en de kosten hiervan.
-
Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025
Gepubliceerd op 7 april 2025KennisartikelHoe zorg je dat duurzaam ondernemen écht iets oplevert? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.